Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup in Sölden: ondanks alle tegenslagen is er genoeg sneeuw

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Goed nieuws voor de start van de FIS World Cup 2022/2023. Dit jaar gaat het gewoon lukken om de wedstrijden op de gletsjer te starten. Er was nog enige twijfel door de extreem hoge temperaturen deze zomer, maar het lijkt toch goed te komen. Het is één maand voor de World Cup wedstrijd in Sölden en Grüner van FIS zegt over Sölden: ‘We hebben al genoeg sneeuw’.

World Cup in Sölden

Er wordt elk jaar weer van alles aan gedaan om de afdaling in Sölden gereed te krijgen voor de eerste World Cup wedstrijd. Dit jaar sneeuwde het gelukkig deze maand al! Afgelopen weekend viel er tussen de 25 en 30 centimeter sneeuw. Daarnaast zijn de temperaturen flink gedaald en kunnen de sneeuwkanonnen hun werk doen. Als dat nog niet genoeg is, kan er ook nog teruggevallen worden op vier hectare overdekte sneeuwdepots.

Isidor Grüner, van de ski-organisatie FIS zegt:  “Je mag niet vergeten dat onze start op meer dan 3000 m ligt. En met september komen de min-temperaturen ’s nachts – en vaak ook de neerslag. En anders sneeuwt het gewoon in oktober.” Het gletsjerskigebied van Sölden is vanaf vandaag zelfs alweer geopend, vroeger dan gepland!

World Cup in Zermatt/Cervinia

In Zermatt/Cervinia is dit jaar voor het eerst een World Cup wedstrijd. Een hele bijzondere, want deze afdaling is namelijk in Zwitserland én Italië. Ook daar wordt ervan uitgegaan dat de wedstrijd gewoon kan plaatsvinden. “Uitgaande van verdere sneeuwval en lage temperaturen, staat niets een succesvol evenement in de weg”, zegt FIS Race Director Markus Waldner.

Lees ook: FIS Ski World Cup kalender 2022/2023: alle wedstrijden

Het terugtrekken van de gletsjers

Hetgeen dat nu voor veel ophef zorgt, is het terugtrekken van de gletsjers. De warme zomer heeft er al voor gezorgd dat veel zomerskigebieden vroegtijdig weer sloten. Inmiddels zijn Zermatt en Sölden weer geopend. Maar het blijkt dat de gletsjers met recordtempo smelten. De opwarming van de aarde is duidelijk te voelen. Wat zorgt voor spleten in de gletsjers en het terugtrekken van het ijs. Op de Dachstein gletsjer is de moeilijke beslissing genomen om het skiën helemaal niet door te laten gaan deze winter (en waarschijnlijk ook voor de lange termijn). Wie weet of dit in de toekomst voor meer gletsjerskigebieden gaat gelden. En wat voor effect zal dit hebben voor de start van het FIS World Cup de komende jaren?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in