Nieuwsalert per mail ontvangen

WK voetbal 2022 in Qatar verplaatsen naar de winter, een gevaar voor de Wintersport!

Olympische WinterspelenDe FIFA is in een hevige discussie om het WK voetbal 2022 in Qatar te verplaatsen naar de winter. De top van de internationale ski federatie (FIS) is bezorgd en waarschuwt voor een mogelijke botsing tussen het WK en de Olympische Winterspelen van 2022 die dan tegelijkertijd zouden worden georganiseerd.

De FIFA is er zelf nog niet uit, maar het verplaatsen van de Wereld Kampioenschappen voetbal naar de winter kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor onder andere de Winterspelen van 2022. Wat al wel vaststaat is dat het WK zeker in Qatar zal worden gespeeld. De data staan echter nog niet vast. Er is nog veel onenigheid binnen de FIFA.

Zo stelde Sepp Blatter voor het evenement in november en december te spelen,  om een conflict met de Olympische Winterspelen te vermijden. UEFA president Michel Platini heeft het evenement liever in januari en februari waardoor de nationale competities en de Champions Leaque niet worden onderbroken. Consequentie voor deze keuze zou wel zijn dat het WK en de Winterspelen met elkaar zouden overlappen.

International Ski Federation (FIS) President Gian Franco Kasper reageerde al bezorgd over het mogelijke verplaatsen van het WK vanaf de traditionele data in juni/juli naar andere data in de al overvolle wereld sport kalender. “Het zou fair zijn om elkaar als sport federaties te respecteren. Als ze het in november en december zouden organiseren, dan zouden wij dit niet leuk vinden, maar zouden wij ermee kunnen leven.  Januari is het hoofdseizoen voor alle wintersporten, niet alleen voor skiën.

Gian Franco Kasper

Naast de Olympische Winterspelen zouden ook world cup wedstrijden skiën in gevaar komen. Zo zouden verschillende wedstrijden samenvallen met de voetbalwedstrijden die in Qatar worden gespeeld. Ook de andere zeven Olympische Wintersport federaties zouden vooral commercieel last hebben van een wereldkampioenschap in januari.

Er zal veel minder wintersport gekeken worden, de inkomsten van sponsors zullen terugvallen en adverteerders zullen wegblijven. Daarnaast is het nog maar de vraag of televisiezenders twee evenementen van deze grote wel aankunnen. Grote televisiezenders hebben al gauw twee maanden nodig om hun broadcast center opnieuw op te bouwen na het WK in Qatar.

“Als er grote voetbalwedstrijden zijn, dan voelen wij het. Als het WK in januari wordt georganiseerd dan doen wij dat zeker, geen twijfel over mogelijk,” zegt Kasper. De FIFA heeft bekend gemaakt dat het pas over de speeldata beslist na het wereldkampioenschap 2014 in Rio.  Tot die tijd is er dus nog genoeg om over de discussiëren, en misschien is het tegen die tijd wel mogelijk het WK toch in de zomer te houden. We houden je op de hoogte!

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in