Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Winterverwachting 2018-2019: wat voor winter wordt het?

Wintersportredacteur

Nu het steeds donkerder wordt als we naar het werk gaan en dat we thuiskomen, wordt het tijd om de winterverwachting van komend jaar te gaan bekijken. Ieder jaar spreken meteorologen van over de hele wereld hun verwachting uit. Die zijn niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Wij proberen deze om te toveren in een begrijpbaardere verwachting. De vraag die bij velen opkomt is of we na deze extreem warme zomer ook een extreme winter krijgen.

In dit artikel kijken we naar de winterverwachtingen van zowel Alpenweerman als Wintersportweerman, twee van de bekendste wintersportweerwebsites in Nederland. Ontzettend leuk leesvoer!

Afgelopen winter

Afgelopen winter hebben we natuurlijk extreme sneeuwval meegemaakt. Denk bijvoorbeeld even terug aan onze avonturen in Frankrijk, waar Frank z’n auto niet meer kon terugvinden. Toch was het over het algemeen genomen een zachte winter. Er waren in de temperatuur uitschieters naar boven en beneden. De maand februari was bijvoorbeeld de koudste maand van de afgelopen 30 jaar, terwijl het in januari nog bijzonder warm was.

De winter van vorig jaar past prima in de trend van opwarming van het klimaat. In de Alpen is de gemiddelde temperatuur de afgelopen 30 jaar ongeveer 2 graden gestegen. Extreem koude winters worden dus steeds zeldzamer.

 

Leidt een extreme zomer tot een extreme winter?

Na de sneeuwrijke winter van vorig jaar volgde een bijzonder warme en droge zomer. Deze hoge temperaturen betekende echter wel een slechte zomer voor de gletsjers. Daar schreven we deze week nog over. Maar wordt de winter ook extreem. Om hier iets over te kunnen zeggen is er door Alpenweerman teruggekeken naar de winters van 1976-1977 en 2003-2004. De voorgaande zomers van deze winters waren namelijk ook extreem warm en droog. De temperaturen in deze winters waren echter heel normaal. Voor beide winters geldt dat deze niet meer dan een graad kouder waren dan de voorgaande winter. Dus een extreem warme zomer garandeert geen extreem koude winter, is de conclusie van Roy van Alpenweerman.

Warme oceanen

De warme zomer heeft overigens wel een groot aantal oceanen opgewarmd, al valt dit in de Noordzee nog wel mee met maar 1 graad, schrijft Roy. Bij grote temperatuurverschillen tussen het water en de lucht die er overheen stroomt, bestaat de kans dat er meer water verdampt. Dit heeft als uiteindelijk resultaat dat dit ook weer naar beneden moet vallen, wat in de vorm van regen of sneeuw kan zijn. De Middellandse Zee is momenteel veel warmer dan normaal, dus bij een luchtstroming uit het zuiden is de kans op neerslag erg groot. Dit kan voor de Zuid-Alpen meer neerslag betekenen.

Normale winter

Alpenweerman bekijk ook de weermodellen van andere meteorologische maatschappijen, die laten zien dat er een normale winter wordt verwacht. In de tweede helft van de winter wordt er volgens deze modellen wel een oostelijke stroming met kouder weer verwacht. Verder wordt er meer neerslag aan de zuidkant van de Alpen voorspeld. Deze voorspelling komt overeen met de conclusie die op basis van het warme zeewater is getrokken.

Het is momenteel nog erg vroeg om een uitgesproken verwachting voor december, januari en februari te laten zien. Vrijwel alle modellen geven een ‘standaard’ verwachting weer voor een zachte winter met een westelijke stroming. Er zijn geen doorslaggevende tekenen dat deze winter gemiddeld gezien extreem warm of koud zal worden. Wel wordt er verwacht dat er bepaalde perioden veel te warm of juist heel koud zijn. De zuidelijke Alpen staat naar verwachting meer neerslag te wachten dan normaal.

Serie koude winters

Om aan te geven dat we ons nog in een vrij vroeg stadium bevinden, hebben wij de winterverwachting van Wintersportweerman er ook nog even naast gehouden. Zij geven aan dat de kansen op een winter met veel ijs en sneeuw aanzienlijk stijgen. Dit baseren zij op een analyse van de luchtstroming boven de evenaar in de stratosfeer. Er bestaat een link tussen deze stroming, de activiteit van de zon en het al dan niet optreden van een plotselinge opwarming van de stratosfeer boven de poolgebieden. De zeer late winterprik van vorig jaar was een direct gevolg van de zojuist genoemde opwarming.

Frederic van Wintersportweerman verwacht dat er aan het einde van komend winterseizoen niet weer zo’n opwarming ontstaat. Hier is namelijk een luchtstroming in de stratosfeer boven de evenaar voor nodig die de tegenovergestelde kant opgaat. Dit ontstaat zodra de zon weer sterker wordt. Momenteel zit de zoncyclus in een negatieve fase, alleen deze is wel aflopend. Zodra de zoncyclus weer in de positieve fase raakt, wordt de zon weer sterker. Zodra de zon weer sterker wordt krijgen we dus een serie koudere winters, naar verwachting van Frederic begint deze serie al ergens komende winter. Ook hij houdt echter een slag om de arm.

Conclusie

Naast de hierboven genoemde weerportalen hebben we ook nog verder rondgekeken en we komen maar tot één conclusie. En dat is dat het ontzettend interessant is om de winterverwachtingen door te lezen. Doe dat ook als je er meer over wilt weten, want de uitleg van de verwachtingen gaat veel verder dan wij hierboven schrijven. Wat we verder ook leren is dat de beroepsmeteorologen en amateur weermannen het er niet over eens zijn wat voor winter het wordt. We gaan het dus maar gewoon zien! Wij hebben er in ieder geval zin in!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in