Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersporter zet per ongeluk een grote zoekactie in gang in Silvretta Montafon

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Dinsdag in de namiddag werd er een grote zoekactie opgezet in het Oostenrijkse skigebied Silvretta Montafon. De politie in Vorarlberg ontving meerdere noodoproepen via een smartwatch. Toen de politie de eigenaar van het horloge niet kon bereiken, gingen ze uit van een ongeluk. De eigenaar van de smartwatch bleek echter helemaal niet in nood.

Grootschalige actie in Silvretta Montafon

Rond 16.40 uur kwamen er meerdere noodoproepen binnen bij de politie van Vorarlberg. Deze zijn verstuurd via een smartwatch. Toen de eigenaar van de smartwatch niet bereikt kon worden, werd er een zoekactie gestart. De politie ging uit van een ongeval en er is meerdere uren gezocht in het skigebied Silvretta Montafon. Op basis van het noodsignaal is een gebied met een straal van 2,5 kilometer doorzocht. De bergreddingsdiensten, medewerkers van de Bergbahnen en de Alpenpolitie kwamen in actie. Bewoners in het dal zijn ondervraagd en parkeerplaatsen afgezocht naar verlaten voertuigen. Ook met een helikopter werd het gebied doorzocht, maar zonder succes. Er werd geen persoon in nood aangetroffen. Rond 18.30 uur is de zoekactie afgeblazen.

Man had geen idee

Uiteindelijk zijn de persoonlijke gegevens van de eigenaar van de smartwatch opgespoord via een telefoonoperator. In de gemeente zijn de gegevens van de gasten vergeleken en uiteindelijk is de vakantieganger getraceerd. De 70-jarige Amerikaan zat al lange tijd in zijn accommodatie in St. Gallenkirch en was niet op de hoogte van de zoekactie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoekt nu de zaak. Daarbij wordt er overwogen of de man zelf moet betalen voor de inzet van de hulpdiensten of niet.

Valdetectie via smartwatch

Ken je de valdetectie op de smartwatch? Sommige smartwatches hebben een functie die opmerkt wanneer je valt. Middels ingebouwde sensoren signaleert de smartwatch een hevige valpartij of plotselinge stilstand die langere tijd duurt. Na de val krijg je een melding op het horloge waarbij je kunt doorgeven dat het goed met je gaat. Als je deze melding negeert dan verzendt de smartwatch een noodoproep naar 112 met de locatie aan de politie en een sms naar de noodcontacten. Dit is waarschijnlijk hoe de noodoproepen van de man in kwestie gemaakt zijn. Let dus zelf ook goed op deze functie als je aan het wintersporten bent!

Wat je kunt doen? Lees hier alle informatie over deze functie ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in