Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport: Rijden op een glad wegdek, hoe doe je dat?

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Bij ruim 30% van de ongevallen in de wintermaanden is sprake van een glad wegdek. Niet altijd door vorst, natte bladeren of enorme hoeveelheden regen kunnen hier ook een oorzaak van zijn. Toch, ook al is er sprake van vorst of regen, moet je soms de weg op. Hoe je buiten die 30% blijft? De volgende tips helpen je veilig op weg.

1. Kalm aan

Rustig rijden is bij een glad wegdek de eerste voorzorgsmaatregel. Je snelheid flink terugschroeven en de afstand tussen jou en je voorganger verdubbelen, maar ook kalm aan doen als je wegrijdt. Rustig optrekken zodat je banden grip kunnen vinden op het wegdek voorkomt een glijer, ook het sturen moet met beleid. Scherpe bochten vlieg je makkelijker uit dan kalme, voorzichtig genomen bochten.

2. Ogen op de weg

Natuurlijk heb je je ogen altijd op de weg. Toch kunnen de kleinste dingen voor afleiding zorgen. Even van muziekzender wisselen, een kind op de achterbank die iets laat vallen, als je rijdt op glad wegdek kan je dit niet gebruiken. Probeer alle afleiding aan te pakken voordat je gaat rijden. Zet je favoriete playlist aan en laat die lopen tot je bent aangekomen en maak de speen van je kind vast aan de maxi cosi, jij bent nu even druk.

3. Check je wegdek

Bij heftige regenval is rijden op Zoab het prettigst. Dit zeer open asfalt beton heeft een fantastische afwatering waardoor er geen dikke plassen op de weg blijven liggen. Bij vorst is het echter minder fijn, het open asfalt bevriest sneller en strooizout pakt minder goed op dit wegdek. Als het kan, is het raadzaam je route hierop aan te passen.

4. Volg de adviezen op

In steeds meer landen, zo ook in Nederland, worden matrixborden ingezet om een tijdelijk lager snelheidslimiet in te zetten. Bij wegwerkzaamheden of een ongeval, maar ook bij slechte weersomstandigheden wordt een zogeheten snelheidsdeken ingezet. Deze snelheid is geen advies maar een werkelijk maximum, het is dus belangrijk om dit op te volgen.

5. Blijf thuis

Ook al is het glad, zo nu en dan moet je de deur uit. Toch is in de afgelopen jaren gebleken dat er meer vanuit huis kan dan we oorspronkelijk dachten. Wees dus kritisch en ga bij glad weer enkel de weg op als het niet anders kan. Kom je onverhoopt toch in een glijpartij terecht en heb je schade aan je auto? Je autoverzekering vergoedt dit enkel met een WA + volledig casco dekking. Pechhulp valt niet onder deze dekking.

6. Ken je auto en je autoverzekering

Wat voor banden heb je onder je auto? Een schokkend percentage van de bestuurders kan deze vraag niet beantwoorden. Het is toch vrij belangrijke informatie, want als er sneeuw valt heb je echt andere banden nodig dan in de zomer. Hoe zit het met het remsysteem in je auto? Een ABS remsysteem zorgt ervoor dat je wielen blijven draaien als jij een noodstop moet maken, zo kan je tegelijk blijven sturen en eventuele obstakels ontwijken. Tractiecontrole voorkomt juist dat je wielen doordraaien, zo is het mogelijk om zelfs met een gladde ondergrond jouw auto in te parkeren.

Menno Dijcks, autoverzekering-expert; “gaat het dan toch een fout is het goed om te weten wat er onder je dekking valt van je autoverzekering valt. mocht je doorslippen of een andere auto raken. dit is een goed moment op je autoverzekering onder de loep te nemen en wellicht tijd om autoverzekering te vergelijken.

Ook bij brommers, fietsers en wandelaars zorgt een glad wegdek voor een verhoogd risico op een valpartij. Pak je goed in, zorg voor profiel onder je schoenen en halveer je snelheid, hopelijk blijf je zo buiten de 30% deze winter.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in