Winterkamperen op een wintercamping

Winterkamperen op een wintercamping is de afgelopen jaren een stuk populairder geworden. 5% van de vakantiegangers die in de zomer op pad gaan met de caravan, nemen de caravan ook mee in de winter. De luxe campings zorgen er voor dat winterkamperen een stuk toegankelijker is geworden en niet meer onderdoet voor een hotel of appartement. Veel wintersporters vinden het zelfs een stuk fijner om hun eigen ‘huisje’ mee te nemen richting de sneeuw. Het argument dat het een stuk kouder is, is tegenwoordig niet meer relevant. De hedendaagse caravan beschikt over goede faciliteiten en maken de caravan binnen no-time warm.

Rond 1980 begon het wintercamperen steeds meer opgang te komen. Families en groepen vrienden zien in dat een wintercamping een gezellig alternatief is van een hotel of appartement. Veel wintersporters vinden het fijn om ‘hun tweede huisje’ mee te nemen naar de sneeuw en lekker te genieten van het kampeerleven.

Wintercampings zijn in verschillende soorten en maten te onderscheiden. Het kan verschillen van een grasmat onderaan de piste tot aan een camping met speciaal aangelegde plaatsen, zwembaden, oefenweides, winkeltjes, grote receptie, goed sanitair en nog vele andere luxe voorzieningen. Door deze luxe wintercampings is het op vakantie gaan met de caravan of camper wel in opkomst.

Waar moet een wintercaravan allemaal aan voldoen?
Tegenwoordig worden bijna alle caravans geschikt gemaakt voor het wintergebruik. Alle caravan fabrikanten zijn het er over eens dat een wintercaravan niet te klein moet zijn. Er wordt in een caravan tijdens de winter mee geleefd dan in de zomer. In de zomer wordt een caravan meer gezien als een slaapverblijf, terwijl dit in de winter als woonverblijf wordt gezien. De caravan moet beschikken over grotere laadruimtes en opbergkasten. Ski´s en Snowboards zijn grote elementen en moeten wel ergens opgebergd kunnen worden. De caravan moet goed geissoleerd zijn om de kou van buiten af niet binnen te laten en dubbele ramen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de caravan. Dit zorgt ervoor dat u na een lange dag skiën lekker warm in uw caravan kunt zitten. De luxe caravans zijn voorzien van vloerverwarming. In de meeste caravans is luchtverwarming geplaatst waarbij een gaskachel warme lucht door het slangensysteem van de caravan blaast.

Kampeertips:

 • Verleng de schoorsteen met een opzetstuk. Hierdoor voorkomt u dat de schoorsteen onder het sneeuw komt
 • Zet de verwarming als u gaat skiën niet uit maar zet hem op standje 1 á 2
 • Hang over de gasfles een plastic zak. Hierdoor voorkomt u ondersneeuwing of bevriezing van de gasfles
 • Zorg dat het spoelwaterreservoir van het toilet wordt voorzien van antivries
 • Zorg dat het dakluik altijd een klein beetje openstaat. Hierdoor krijgt u frisse lucht binnen in de caravan.
 • Bouw een ventilerend huisje over het duikluik heen. Op die manier voorkomt u dat u uw dakraam niet meer op kunt doen
 • Plaats indien mogelijk sneeuwluivels boven de ruimen.
 • Zet de caravan op blokken. Hierdoor zakken de pootjes niet in de grond bij dooi en zal uw caravan stabiel staan
 • Zet nooit de handrem op de caravan
 • Leg in de voortent rubberen matten. Hierdoor houdt u de voortent netjes en schoon en voorkomt u blubbervorming
 • Plaats een opstap trappetje bij de voordeur van de caravan

Zoals je ziet vergt winterkamperen wel enige voorbereiding. Ga goed voorbereid richting de Alpen zodat je heerlijk kunt genieten van je welverdiende vakantie!

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in