Nieuwsalert per mail ontvangen

© Pixabay

Winter in mei: de dieren hebben het zwaar

Wintersportredacteur

Het leek het afgelopen weekend wel winter in de Alpen. De combinatie van lage temperaturen en neerslag heeft Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland en Italië bedekt onder een dik pak sneeuw. Dat lijkt heel leuk, maar zo ver in het voorjaar heeft het ook voor veel problemen gezorgd. Vooral de dieren hebben het erg zwaar met deze winterse omstandigheden.

Klaar met de winter

Het is begin mei, maar het lijkt wel winter. Iedere wintersporter geniet met een grote glimlach op zijn of haar gezicht van de beelden die online komen, maar helaas heeft deze sneeuwdump ook een hoop nadelen. Bijna alle skigebieden zijn inmiddels gesloten, dus op verse sneeuw zit eigenlijk niemand meer te wachten. De winter heeft lang genoeg geduurd, het is tijd voor de zomer. En niet alleen de inwoners zijn er klaar mee, ook de dieren.

 

Te weinig voedsel

Dieren zoals marmotten, worden half april wakker van hun winterslaap. Vanaf dat moment moet er genoeg gegeten worden om reserves aan te leggen voor de volgende winter. De sneeuw van het afgelopen weekend belemmerd dat. Er is maar weinig voedsel te vinden. Voor gemsen en steenbokken is de sneeuw een minder groot probleem. Deze dieren schuiven met hun poten en snuit de sneeuw opzij om gras te kunnen eten. Voor deze dieren zijn lawines een grotere bedreiging. De heftige sneeuwval van de afgelopen winter heeft de populatie al flink uitgedund. Het huidige lawinegevaar (niveau 3) is opnieuw een bedreiging voor deze dieren.

Jonge dieren

Mei is een maand waarin veel jonge dieren ter wereld komen. De kou en sneeuw heeft de kleintjes echter hard getroffen. Veel vogels die net uit het ei zijn gekropen, hebben dit weekend niet overleefd. En dat geldt ook voor andere dierenbaby’s.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in