Nieuwsalert per mail ontvangen

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

In welke landen is het hebben van winterbanden verplicht? Dit is elk jaar weer een vraagstuk waar veel mensen zich over moeten buigen. De regelgeving per land verschilt elk jaar en is daardoor vaak heel erg onduidelijk. Om die reden hebben we de populairste wintersportlanden voor de Nederlandse wintersporter op een rij gezet.

Het is in bijna alle landen zo dat het hebben van winterbanden niet perse verplicht is. Wel is het zo dat je verantwoordelijk gesteld kunt worden, wanneer uit onderzoek van een ongeluk is gebleken dat één van de partijen geen winterbanden onder de auto had. Hierbij sta je dus altijd sterker wanneer je dit wel goed voor elkaar hebt. Let altijd goed op de borden langs de weg en zorg dat je bij winterse omstandigheden voorzichtig rijdt.

Duitsland:
Wanneer je de Duitse Autobahn betreedt is het hebben van winterbanden verplicht. De periode waarin dit verplicht is staat niet vast, maar het is aan te raden om vanaf oktober winterbanden onder de auto te monteren. Daarnaast moet het voertuig altijd voorzien zijn van sneeuwkettingen.

Oostenrijk:
In Oostenrijk wordt de winterbandenplicht met borden aangegeven. Daarnaast is het met koude omstandigheden van 1 november tot 15 april wel verplicht in de Alpen. Ook hier kan met borden aangegeven worden dat het hebben van sneeuwkettingen verplicht is. De minimale profieldikte die hier gehanteerd wordt is 4 mm.

Frankrijk:
In Frankrijk zijn de winterbanden niet verplicht, maar wordt zeker aangeraden. Alleen als er met een bord aangegeven wordt dat de winterbanden verplicht zijn dienen automobilisten zich hier aan te houden. Dit geldt hetzelfde voor de sneeuwkettingen. Wanneer er middels een bord wordt aangegeven dat sneeuwkettingen bevestigd moeten worden, dien je je hier aan te houden. De profieldikte van de winterband moet minimaal 3,5 mm zijn.

Zwitserland:
Zwitserland heeft geen algemene richtlijnen wat betreft het hebben van winterbanden. Tijdens de wintermaanden is het overigens wel aan te raden, omdat ook hier de temperaturen flink kunnen dalen. Je kunt wel mede aansprakelijk gesteld worden bij een ongeluk, wanneer blijkt dat je schuldig bent door dat je geen winterbanden onder je auto bleek te hebben.

Belgie:
De Belgische regels zijn te vergelijken met die in Nederland. Het hebben van winterbanden is dus niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.

Italie:
De winterbanden in Italie zijn geen verplicht item. Ook hier wordt het uiteraard geadviseerd en is het verplicht wanneer dit met een bord naast de weg is aangegeven. Op sommige plaatsen is het wel verplicht van 15 oktober tot 15 april, namelijk in de Aostavallei. Hierbij kun je er ook voor kiezen om sneeuwkettingen te gebruiken in plaats van winterbanden.

Luxemburg:
In Luxemburg is het niet verplicht om winterbanden te hebben, maar zijn bij winterse omstandigheden wel verplicht. Hier dient de automobilist dus zelf een inschatting van te maken. De minimale profieldikte moet 3.5 mm zijn en wanneer je deze regels niet opvolgt kunnen flinke boetes het gevolg zijn. Winterse omstandigheden zijn bijvoorbeeld sneeuw, ijs en natte sneeuw. Luxemburg wordt meestal vergeten, omdat dit een land is waar veel wintersporters doorheen rijden opweg naar hun vakantiebestemming.

Tsjechie:
Tijdens de wintermaanden is het hebben van winterbanden in Tsjechie verplicht. Naast de winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in de auto noodzakelijk, want anders kan het je een hoop geld gaan kosten bij een ongeluk. De profieldikte die hier gehanteerd wordt is 4 mm.

Uiteraard is het hebben van winterbanden niet in alle landen verplicht, maar is het zeker wel aan te raden. Jaarlijks gebeuren er veel onnodige ongelukken als gevolg van het ontbreken van winterbanden. De koudere periode komt er weer aan en daarmee wordt het hebben van winterbanden weer noodzakelijk.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in