Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

WEERBERICHT: zachtere omstandigheden in de Alpen

Wintersportredacteur

Hoe winters het de afgelopen dagen is geweest in de Alpen, hoe wisselvallig het zal gaan worden komende dagen. Met zachtere lucht op komst is er deze week niet echt meer sprake van echte winterse omstandigheden tot in de dalen. De sneeuwgrens is aan het stijgen en daar waar neerslag valt, zal dit alleen in de hogergelegen gebieden in de vorm van sneeuw zijn.

Wisselvallig weer op komst

De afgelopen dagen hadden de Alpen te maken met een flinke sneeuwdump. Er zijn op veel plekken behoorlijk wat centimeters bij gekomen, wat zorgt voor heerlijke omstandigheden. Sinds gisteren is dat winterse weer al aan het afvlakken en door een noordwestelijke wind, stroomt er inmiddels milderde lucht richting de Alpen en Duitse middelgebergtes. Als gevolg daarvan is de sneeuwgrens aan het stijgen. Vandaag al richting de 1000 meter hoogte, maar morgen ligt deze al rond de 1500 meter. De enkele buien die dan zullen vallen, zullen alleen in de hooggelegen gebieden voor enkele centimeters extra sneeuw zorgen. Vanaf woensdag wordt het grotendeels droog.

Lente-achtige temperaturen weer op komst

Met de zachtere lucht die naar de bergen geblazen worden, stijgen ook de temperaturen weer langzaamaan naar meer lente-achtig. Eveneens in de nachten blijft de temperatuur boven het vriespunt liggen. Daar waar het afgelopen weekend nog volop aan het sneeuwen was in Chamonix, wordt het deze week 13 graden en in het Oostenrijkse Kaprun kunnen de temperaturen zelfs oplopen tot een graad of 16. In de Oostenrijkse hoofdstad voelt het pas echt als lente deze week, met temperaturen van zo’n 20 graden in Wenen.

Chamonix-Mont Blanc vandaag

Vooral regen aan het eind van de week

Wat er volgens de weersvoorspellingen voornamelijk op het programma staat eind deze week, is regen. Donderdag en vrijdag staan in het teken van neerslag, zowel in de Alpen als in het Duitse Sauerland. De Franse en Zwitserse Alpen kunnen deze dagen wellicht nog rekenen op zo’n 20-50 cm verse sneeuw, maar verder richting het oosten wordt dit getal steeds minder. In het Zwarte Woud, de Eifel en Willingen wordt het steenkoud. Een mix van gure temperaturen met veel regen en natte sneeuw maakt dat de gevoelstemperatuur rond het vriespunt komt te liggen.

Droog vooruitzicht

Ook op de iets langere termijn lijkt het niet te gaan dumpen zoals het dat afgelopen weekend deed. De buien die over de bergen trekken kunnen enkele sneeuwvlokken afgeven, maar van sneeuwval van betekenis is ook volgende week geen sprake. Volgens de voorspellingen wordt het echter overwegend droog en gaan de temperaturen wederom stijgen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in