Wat is de radius van een ski?

De radius is de draaicirkel van een ski. De draaicirkel houdt in hoe lang het duurt voordat een ski haar grootst mogelijke en volledig gesneden bocht heeft gemaakt. Dit wordt aangegeven in meters en verschilt per skisoort. Op deze pagina vertellen we je alles over de radius van een ski.

Wat is de radius?

De radius is de draaicirkel van een ski, maar wat houdt dat nou precies in? Heel simpel gezegd, is dit de denkbeeldige cirkel die je met een ski kunt maken, wanneer je deze met de staalkant op de grond ronddraait. De helft van deze cirkel is de bocht die je tijdens het carven maakt in de sneeuw. Hoe kleiner de radius, hoe korter de bocht en hoe hoger, hoe langer de bocht. Dit heeft invloed op de wendbaarheid van een ski.

Korte bochten

Ski’s met een lage radius zijn geschikt voor het carven van korte bochten. De ski’s zijn zeer wendbaar en daarom zeer geschikt voor beginners. Uiteraard zijn er ook gevorderde wintersporters die kiezen voor een ski met een lage radius, omdat zij graag korte bochten willen skiën. Daarnaast zijn er speciale high performance modellen ontwikkeld voor de wedstrijdsport. Bijvoorbeeld de slalom ski, die wordt gebruikt met de discipline slalom in de wedstrijdsport van het alpineskiën. De radius voor korte bochten ligt onder de 13 meter.

Lange bochten

Hoe hoger de radius, hoe groter of langer de bochten zijn die je kunt carven. Deze ski’s zijn vaak iets stugger en vragen om meer kracht en techniek. Bij middellange bochten geldt een radius van 13 tot 20 meter en bij lange bochten geldt een radius vanaf 20 meter.

De breedte heeft invloed

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de radius van een ski, waaronder de sidecut en camber. Een andere belangrijke factor is de breedte van de ski, ook wel taillering genoemd. Een sterk getailleerde en dus smalle ski heeft vaak een lagere radius.

Carven op de piste ski met hoge radius

Per type ski verschillend

Zoals hierboven al genoemd, hebben alle soorten ski’s een eigen radius. Dit aantal hoef je niet zelf te berekenen, maar staat gewoon op de ski vermeldt. Je kunt deze indelen in de volgende categorieën:

Misverstanden

Over de radius van een ski bestaan een aantal misverstanden. Eén van die misverstanden is dat mensen denken dat ze met een lage radius geen lange bochten kunnen skiën en andersom. Bij de radius draait het echter om de gecarvde draaicirkel van een ski in de sneeuw. Dat betekent dat je de bocht draait op de staalkanten van de ski. Maak je een bocht, waarbij de ski plat/platter op de sneeuw staat, dan kun je gewoon een lange of korte bocht maken, onafhankelijk van de radius. Daarnaast is het zo dat speciale wedstrijdski’s met een hoge radius ook korte bochten kunnen skiën, mits de ski voldoende doorbuigt en flexibel is. Dit zie je vaak bij wedstrijdskiërs met race ski’s op de reuzenslalom.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in