Nieuwsalert per mail ontvangen

Warme weer brengt opening skigebieden in gevaar

Als het in de hoger gelegen skigebieden niet snel kouder gaat worden, komt de opening voor veel skigebieden te vroeg. De sneeuwkanonnen kunnen door de hoge temperaturen niet in werking gezet worden. Hierdoor kan er geen goede basislaag aangemaakt worden wat straks voor een verhoogd lawinegevaar kan gaan zorgen.

Ook vandaag was de temperatuur in de meeste skigebieden boven de 2.000 meter boven het vriespunt. Dit is geen goede basis voor het winterseizoen, want de grond en de sneeuw krijgen geen goede binding. “Het betekent dat de sneeuw die valt niet direct vastvriest aan de bodem. Een koude ondergrond is de basis voor een seizoen lang goede pistes. Daarnaast heeft een te warme ondergrond veel invloed op het lawinegevaar dat ontstaat wanneer straks de temperatuur plotseling zal gaan dalen”, aldus meteoroloog Gerhard Hohenwarter uit Karinthië.

Lawine-expert Wilfried Ertl, van de lawine waarschuwing service, baart zich ook zorgen over de sneeuwval die straks de Alpen bereikt. “De kans dat er straks ineens 80 cm sneeuw valt is aanzienlijk. Door de warme ondergrond ontstaan er gevaarlijke situaties, omdat de omslag van de temperatuur te groot is. Als volgende week de temperatuur daalt, moet de sneeuw nog even op zich laten wachten. Laat de ondergrond eerst kouder worden en vervolgens kan de sneeuw komen”, aldus Ertl.

Wanneer het weer kouder gaat worden is nog niet duidelijk, maar dat er binnenkort weer sneeuw aankomt is een feit. De beelden die we uit Amerika ontvangen zijn adembenemend en beloven veel goeds. Laten we hopen dat deze sneeuwval snel Europa bereikt en dat de temperaturen omlaag gaan zodat de skigebieden de sneeuwkanonnen in gebruik kunnen nemen en de toeristen straks op de geplande datum kunnen verwelkomen.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in