Waar moet je op letten bij een ski-ongeval

Een skiongeval is iets vervelends en gebeurt gelukkig niet al te vaak. Als jij helaas de pechvogel blijkt te zijn die getroffen is door een ongeval tijdens het skiën, is het van belang om te weten welke stappen ondernomen moeten worden voor het toekomstige proces. Hoe kan ik mijn schade vergoeden, bij wie moet ik zijn, wat valt er allemaal onder een schadeclaim en wat moet ik doen om de schade te verhalen? Dit zijn vragen die voor velen nog onduidelijk zijn. Toch is het belangrijk om van deze informatie goed op de hoogte te zijn. Lees daarom hier wat je moet doen bij een skiongeval. 

Bewijs van groot belang bij een skiongeval

In veel gevallen regelt de alarmdienst van de reisverzekering de medische verzorging die nodig is. Tevens wordt de terugreis naar Nederland door hen geregeld. Maar er komen veel meer zaken kijken bij een skiongeval. Hierna komt namelijk het proces waarbij de veroorzaker van het ongeval een schadeclaim wordt toegelegd. Belangrijk om te weten is hoe deze schadeclaim kan worden toegelegd en wat hier allemaal voor nodig is.

Bewijzen van het ongeval zijn ontzettend belangrijk en hier gaat het dan ook regelmatig in de praktijk mis. Over financiële zaken wordt vaak lastig gedaan. Wanneer relevant bewijs ontbreekt, kunnen discussies met de verzekeraar van de veroorzaker de gevolgen zijn. Door te weinig bewijsstukken is het lastiger om de verzekeraar van de andere partij tot betaling te dwingen.

Hoe en wat bij een schadeclaim?

Bewijzen spelen dus een heel belangrijke rol in het proces van een schadeclaim. Om de schade te verhalen moet er duidelijk kunnen worden gemaakt dat de veroorzaker inderdaad aansprakelijk is. Het bewijs moet geleverd worden door degene die de schade vordert.

De stappen

Als eerste moet er volgens Oostenrijks ski-recht beoordeeld worden wat er ten laste gelegd wordt. Hierna wordt pas duidelijk welke bewijzen hiervoor nodig zijn. Vervolgens dient er een beoordeling te komen tegen wie later een schadeclaim kan worden  ingediend. Deze stap is ontzettend belangrijk, omdat het mogelijk kan zijn dat dit tegen meerdere personen is. Degene die de schadeclaim vordert, moet de juiste partijen op de desbetreffende gronden voor de rechter slepen. Indien dit niet het geval is, wordt de zaak afgewezen of verjaard.

Wanneer de verkeerde partijen in het eerste geval gedagvaard worden, is het lastig om de juiste bewijsstukken nog naar voren te krijgen. Vaak worden bonnetjes van sportzaken of liftkaarten niet bewaard. Dit kan ontzettend belangrijk zijn in een schadeclaim bij een skiongeval.

Het rapport van de politie heeft eveneens een belangrijke waarde voor de schadeclaim. Waneer deze namelijk niet volledig blijkt te zijn, komt hetzelfde probleem naar voren, te weinig bewijsmateriaal. Zorg ervoor dat getuigen van het skiongeval een verklaring afleggen. Vaak wordt hier vanuit de politie te weinig aandacht aan besteed.

Financiële belangen

Kosten van de schade kunnen ontzettend hoog oplopen. Niet alleen op materialistische basis, maar ook op medische gronden kan een vergoeding worden uitgekeerd. Een uitkering voor pijn en ongemak is in Oostenrijk heel hoog. Voor bijvoorbeeld knieletsel wordt al snel een schadevergoeding van 15.000 euro tot 20.000 euro uitgekeerd. Voor verpleging en huishouding door naasten is het mogelijk om tussen 16 euro en 27 euro per uur vergoed te krijgen. Wanneer het ongeluk je beperkt in mogelijkheden waardoor werken niet mogelijk is, kan het misgelopen geld in deze periode ook onder de vergoedingen vallen. Een skiongeval kan zo ernstig zijn dat zaken als het herstel door fysiotherapie en aanpassingen in het huis of de auto naar voren komen.

TIP: Nog op zoek naar een goede wintersportverzekering?

Bij wie kan ik de schadeclaim leggen?

Handig om te weten is wie je waarvoor verantwoordelijk kan stellen. Hieronder zijn een aantal schadeplichtigen benoemd. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij het handig is om andere partijen in te schakelen om de juiste verantwoordelijke aan te wijzen.

In veel gevallen is de veroorzaker iemand waarmee je bijvoorbeeld gebotst bent. In dat geval is het van belang om te kijken of die persoon volgens de FIS Pisteregels heeft gehandeld. Verder kan een liftondernemer schadeplichtig zijn in meerdere gevallen. Wanneer er een voorwerp op de piste, een onverwachte kuil, een grote ijsplaats, een niet goed beveiligde afgrond, een pistenbully of een sneeuwkanon het ongeval veroorzaakt heeft, is de liftondernemer hiervoor verantwoordelijk. Dit geldt eveneens voor ongelukken in een stoeltjeslift en bij het in- of uitstappen van de lift.

Bij een ongeluk tijdens de skiles kan de desbetreffende skischool aansprakelijk gesteld worden. Dit kan namelijk gebeuren door verkeerde instructies, uitrusting of een te lastige piste.

LET OP: Voor de beoordeling of een veroorzaker aansprakelijk kan zijn, is kennis van het recht van het land noodzakelijk.

Meer weten?

Wil jij meer te weten komen over schadeclaims bij een skiongeval? Kijk op www.bergsportrecht.eu voor meer informatie. Het eerste adviesgesprek is gratis als je aangeeft via Skiinformatie.nl bij hun terecht bent gekomen.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Uiteraard is het noodzakelijk dat je goed verzekerd op wintersportvakantie gaat. Laat je goed informeren bij je verzekeringsmaatschappij over de financiële gevolgen van een ongeluk op de piste. Je kunt je hier goed voor verzekeren, bijvoorbeeld bij de Europeesche Verzekering, een van de meest gerenommeerde reisverzekeraars en al jaren partner van de Nederlandse Skivereniging. Je kunt je eigen verzekering samenstellen met diverse modules. Klik hier voor meer informatie. Heb je al een doorlopende verzekering? Controleer jouw verzekering of jij ook goed verzekerd bent voor wintersport. Wil je overstappen? Ga dan naar www.opzeggen.nl.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in