In Tirol is een trainingssimulator ontwikkelt voor onder andere bergredders die in actie komen bij een lawine. Met de hulp van virtual reality kan er in het najaar van 2023 getraind en geperfectioneerd worden. De simulator gaat helpen tijdverlies en fouten door stress te verminderen. Zo verminderd hopelijk het aantal slachtoffers door lawines in de bergen in de toekomst!
Het hele proces in virtual reality
De trainingssimulator werkt in combinatie met een VR-bril en een controller. Het hele proces van een reddingsactie is op deze manier nagebouwd met de nieuwste technieken. Van de melding tot het inpakken van de spullen, het zoeken naar slachtoffers met een lawinepieper en de berging. Het hele terrein is met de nieuwe technologie virtueel weergeven. Dit is een grote stap voor de lawinereddingsdienst in Tirol. Vanaf dit najaar is deze trainingssimulator te gebruiken door professionals, maar ook door recreatieve sporters in berghutten, op congressen en tijdens andere soortgelijke events.
Elk deel van de reddingsactie verbeteren
Tijdens een virtuele training wordt elk deel van de reddingsactie geoefend, legde Norbert Lanzanasto van de lawinewaarschuwingsdienst uit aan de ORF. Zo gaat het bijvoorbeeld tijdens het inpakken van spullen voor een reddingsactie in sommige gevallen al mis. Als noodzakelijke uitrusting mist, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de hele reddingsactie. Met de simulator moet dit deel van de training tot in den treure geoefend worden, zodat er niets meer fout gaat tijdens een echte actie. Ook de andere delen van de reddingsoperatie zijn te oefenen in de simulator. De verschillende technieken om te zoeken naar mensen die bedolven zijn onder de sneeuw, zijn op deze manier te perfectioneren.
Leren van de trainingen
Ook ontvangen de deelnemers na een training met de simulator feedback, alle feiten van de actie en stappen die genomen zijn. Deze gegevens worden opgeslagen en de data zijn beschikbaar voor onderzoek. De informatie is voor trainingsdoeleinden ontzettend waardevol. Veelvoorkomende fouten en de grootste onzekerheden tijdens een reddingsactie zijn op deze manier geregistreerd. Hier kan iedereen van leren en er kunnen oplossingen ontwikkeld worden.