Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vijf lawines in Val Cenis vernielen bergstation van stoeltjeslift Arcelle

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Tijdens de laatste dagen van het skiseizoen zijn er meerdere lawines in het skigebied van Val Cenis in Frankrijk afgegaan. Een reeks van vijf opeenvolgende lawines werd getriggerd. Deze schuivende sneeuw heeft het bergstation van de stoeltjeslift Arcelle beschadigd.

Vijf lawines in Val Cenis

Sinds een paar dagen sneeuwt het weer flink in onder andere de Franse Alpen. Door het risico op lawines in het skigebied Val Cenis is de stoeltjeslift Arcelle vrijdag al vroegtijdig gesloten. Maandag rond 17.00 uur zijn er vijf lawines getriggerd op de helling boven het bergstation van de skilift. Door de kracht van de sneeuw is het bergstation van de skilift Arcelle beschadigd. Gelukkig was het skigebied gesloten op het moment van de lawines en is er niemand gewond geraakt. De komende maanden is er genoeg tijd om maatregelen te nemen en het liftstation te herstellen. Ook wordt de constructie verstevigd voor het geval dat een dergelijke situatie nog eens plaatsvindt.

Hoog risico

Het was op maandag bekend dat de sector in het skigebied gevaar liep voor lawines. Om deze reden kwam er een team met explosieven in actie om het risico te elimineren en de lawines gecontroleerd af te laten gaan. Maar, ze zijn verrast door de vijf opeenvolgende lawines.

Bekijk ook: Zo werkt lawinepreventie met explosieven in een skigebied

Uitzonderlijk

De lawines zijn spontaan getriggerd. De hevige sneeuwval na een paar warme dagen zorgde voor het hoge lawinerisico. De schommeling van de temperaturen zorgt voor een instabiel sneeuwdek op veel plekken in de Alpen. Hoe de lawines het bergstation hebben kunnen bereiken? De lawinehekken die de sneeuw hadden moeten tegenhouden, lagen compleet bedolven onder de sneeuw van de eerste lawine. Toen de andere lawines volgden waren de ‘normale’ lawinemaatregelen niet genoeg.

In het skigebied zijn nu experts ingeschakeld om dit fenomeen te bestuderen. Er worden nieuwe maatregelen genomen om deze situatie in de toekomst te voorkomen. De lawine preventiesystemen worden uitgebreid.

Beelden van de skilift in Val Cenis

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in