Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Versoepelingen Vorarlberg: horeca vanaf 15 maart weer open

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Oostenrijkse overheid heeft tijdens de persconferentie van vorige week maandag de eerste versoepelingen bekendgemaakt. Horecabedrijven mogen de terrassen met Pasen weer openen en ook is er perspectief gegeven over het openen van toeristische accommodaties in april. Omdat de coronacijfers in Vorarlberg lager zijn dan elders in het land, zijn de eerste versoepelingen daar al vanaf 15 maart mogelijk.

Op maandag en dinsdag hebben de deelstaatregering van Vorarlberg en de federale regering van Oostenrijk druk onderhandeld over eventuele versoepelingen. Daar is eindelijk een akkoord over bereikt. Gouverneur Markus Wallner heeft gisteravond in een persconferentie bekendgemaakt dat onder andere de horeca weer open mag vanaf 15 maart. Wel met strenge voorwaarden.

Oranje

Sinds de zomer werkt Oostenrijk met een stoplichtsysteem. Afhankelijk van het aantal besmettingen en de 7-daagse incidentie krijgt een deelstaat, district of gemeente de kleurcode groen, geel, oranje of rood. Lange tijd stond het hele land op rood. Maar omdat de coronacijfers in Vorarlberg zo goed zijn, staat de deelstaat sinds kort op oranje. Na lang overleg betekent dit dat de eerste versoepelingen hier eindelijk weer mogelijk zijn.

Eerst testen, dan lunchen of dineren

Er werd al even over gesproken, maar nu is er dus een officiële go: de horeca van Vorarlberg mag haar deuren weer openen. Zowel binnen als buiten mogen de restaurants weer gasten ontvangen. Wel moeten alle gasten verplicht een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of sneltest (niet ouder dan 48 uur) laten zien. Er mogen maximaal vier personen aan een tafel plaatsnemen of meer als het één huishouden betreft. Tussen de tafels moet minimaal 2 meter afstand zijn en de avondklok van 20.00 tot 06.00 uur blijft voorlopig van kracht.

Dit klinkt natuurlijk als geweldig nieuws, maar de eerste horecabedrijven hebben hun ongenoegen over de strenge maatregelen alweer kenbaar gemaakt. Een aantal twijfelt zelfs of het wel de moeite waard is om weer open te gaan.

Events

Een andere stap in de richting naar normaal is dat events weer mogelijk zijn. Zowel binnen als buiten, met maximaal 100 bezoekers. Gasten moeten zich wel vooraf registreren en mogen het event alleen zittend bijwonen met een FFP2-masker op. Ook hier geldt de avondklok.

Einde verplicht testen Tirol

Voor de Oostenrijkse deelstaat Tirol is er ook positief coronanieuws te melden. Vandaag om 00.00 uur is het in Noord-Tirol niet meer verplicht om een negatieve coronatest te laten zien om de deelstaat uit te mogen. Alleen voor het district Schwaz en de gemeenten Haiming, Roppen, Virgen en Matrei in Osttirol blijft deze regel voorlopig van kracht. Reden hiervoor is de te hoge 7-daagse incidentie. Zij mogen tot in ieder geval 16 maart het district of de gemeente alleen met negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur) of sneltest (niet ouder dan 48 uur) verlaten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in