Nieuwsalert per mail ontvangen

Veel wintersporters in onzekerheid voor de kerst

De grote media in Nederland zijn afgelopen dagen genadeloos ingegaan op de onzekere sneeuwcondities in de Alpen. Zo opende de Telegraaf met de kop ‘Alpen tranendal voor wintersporters’ en het Algemeen Dagblad met ‘Groene Alpen voor wintersporters’. Mede hierdoor zijn veel wintersporters voor de kerstvakantie erg onzeker over de sneeuwcondities in de skigebieden. Uiteraard hebben de skigebieden wel eens betere seizoensstarten gekend, maar in veel skigebieden zijn de condities beter dan dat zij zijn omschreven door de media. Ook de vooruitzichten zijn een stuk beter, alleen moeten sommige skigebieden nog even op de blaren zitten.

Toen eind oktober de eerste dump van het seizoen zijn intrede deed was het matige seizoen van vorig jaar seizoen snel vergeten. Toen de sneeuwval aan het begin van december uitbleef begonnen de skigebieden toch onrustig te worden. Toch lijkt de gifbeker nog niet helemaal leeg en moeten veel skigebieden nog steeds wachten op de volledige opening. Vandaag is het zelfs zo gesteld dat neerslag tot 1.500 meter een feit is. Voor de hogergelegen skigebieden positief, want daar kleuren de bomen weer wit, maar voor de lagergelegen skigebieden houdt dit in dat de opening wederom uitgesteld moet worden. En dit allemaal met de kerstvakantie in het vooruitzicht.

Ondanks dat de natuur ons even in de steek laat, moet er gezegd worden dat de pistes er in veel skigebieden gewoon goed bij liggen. Hierbij moet wel aangegeven worden dat dit voornamelijk de skigebieden zijn met een ligging boven de 1.500 meter grens. Niet alle skiliften en pistes zijn begaanbaar, maar met de kunstsneeuw-voorzieningen worden alle zeilen bijgezet en kunnen in ieder geval de verbindingen tussen veel skigebieden mogelijk gemaakt worden. De dikke pakken sneeuw, witte wegen en lage temperaturen missen nog, maar we moeten nu roeien met de riemen die we hebben.

Hoe zien de verwachtingen er vandaag uit?
We kunnen wel terug blijven kijken naar het verleden, maar wellicht dat de toekomst voor een positiever humeur zorgt. Vandaag stroomt er koudere lucht door de Alpen waardoor de sneeuwgrens in veel skigebieden daalt naar tussen de 1.000 en 1.200 meter. Aan de noordkant soms zelfs nog lager. Vanmorgen stond de oostelijke zuidkant voornamelijk in het teken van bewolking waarbij lichte neerslag domineerde. Grote vlokken zijn dan ook niet aanwezig, maar het geeft wel weer een winters beeld. Het resultaat is 5 tot 10 cm sneeuw, en aan de oostelijke Alpennoordkant misschien wel wat meer. De westelijke Alpen kunnen vanaf morgen meer neerslag (sneeuw) verwachten. De oostelijke Alpen kunnen deze sneeuw op donderdagochtend verwachten.

Wil je op de hoogte blijven van het weer, volg dan Wintersportweerman Hajo. Laten we vooral positief blijven en hopen dat er snel een grote dump in de Alpen gaat vallen. Wellicht dat een witte kerst er dan nog in zit…!

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in