Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel skipistes gesloten vanwege gebrek aan sneeuw

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het is kerstvakantie en daarmee een van de drukste periodes in de skigebieden in Europa. Helaas heeft het weer de afgelopen week niet meegewerkt en zijn veel pistes gesloten vanwege het gebrek aan sneeuw. Sommige skigebieden zijn zelfs helemaal gesloten.

Hoogseizoen met weinig sneeuw

Duizenden wintersporters staan elk jaar in de kerstvakantie op de latten en dat is ook dit jaar niet anders. De sneeuwcondities zijn dit jaar echter niet overal optimaal. Met name de afgelopen week is het zeer warm geweest in grote delen van Europa en in veel skigebieden kwam het eind vorige week met bakken uit de lucht. En normaal zijn bakken sneeuw goed, maar de bakken water die vielen zijn niet goed voor de pistecondities. In Châtel viel zelfs zoveel water dat een aardverschuiving een liftpaal verschoof. En nog steeds is het vrij warm in de Alpen. Vannacht en vanochtend sneeuwde het een beetje in sommige Zwitserse en Oostenrijkse skigebieden, maar lang niet altijd tot in het dal en ook niet veel. De bovenstaande foto is een foto van vorige week uit Val Cenis, nog voor de hevige regenval.

Sneeuwgebrek in lagergelegen skigebieden

In veel lagergelegen skigebieden hebben de weersomstandigheden van de afgelopen tijd tot een gebrek aan sneeuw geleid. Daarom zijn veel pistes dicht. In Frankrijk is maar liefst de helft van de pistes gesloten, laat Laurent Reynaud van de Domaines skiables de France (DSF) weten aan de Franse nationale omroep. In de Franse skigebieden in de Alpen is ongeveer driekwart van de pistes open, maar in de Pyreneeën maar een kwart. In de Vogezen en de Jura is nog minder open. En niet alleen in Frankrijk zijn er problemen met de sneeuw. Vorige week werd bijvoorbeeld de verbinding tussen Zell am Ziller en Gerlos noodgedwongen gesloten. Die is onderhand weer open. Het Duitse skigebied Winklmoosalm heeft echter nog steeds te weinig sneeuw en is sinds 24 december dicht.

Hopen op lagere temperaturen en sneeuw

Het is voor veel skigebieden hopen op lagere temperaturen en verse sneeuw. Vanaf donderdag kan er in het westen van de Alpen weer wat sneeuw vallen, maar een echte dump komt er niet. De temperatuur blijft ook mild voor de tijd van het jaar.

Genieten van de zon

Voor de komende dagen staat in Oostenrijk voornamelijk zon op het programma. En als de pistecondities in de middag niet meer ideaal zijn, dan kan er natuurlijk wel genoten worden van de zon. Dat is natuurlijk ook wat waard! Wij wensen iedereen een fijne vakantie, met of zonder verse sneeuw! Hoe is het bij jullie in het skigebied deze week?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in