De zomervakantie loopt op z’n eind en de start van het skiseizoen komt steeds dichterbij. Maar hoe gaat de winter van 20/21 eruitzien in tijden van corona? Dat is de grote vraag die iedereen op dit moment heeft. Er laaien dan ook veel discussies op over de invulling ervan. Over de après-ski, maar ook over een eventueel limiet op het aantal skiërs in de skigebieden. Niets wijst erop dat die er komt overigens.
Hoeveel wintersporters kan een skigebied aan in tijden van corona? Is afstand houden in de rij voor de skilift überhaupt wel mogelijk? En hoe zit het met de restaurants en après-ski bars? Allerlei vragen waarop helaas nog geen antwoord is, maar waarop iedereen wel hoopt er snel een te krijgen…
Afstand bewaren
Het is hartje zomer in Oostenrijk. Er zijn genoeg toeristen die op dit moment van een welverdiende vakantie genieten, toch zijn het er een stuk minder dan in de wintermaanden. Afstand van elkaar houden is dan ook geen probleem. Er is genoeg ruimte! In de winter is dat een ander verhaal. Duizenden mensen trekken elke week naar de skigebieden om te skiën of snowboarden. Vooral tijdens de schoolvakanties is grote drukte eerder regel, dan uitzondering. Is het dan wel mogelijk om de nodige afstand te bewaren?
Limiet in de skigebieden
Iedereen wacht met smart op een antwoord. Daarom buigt de Oostenrijkse overheid zich op dit moment over hoe skiseizoen 2020/2021 eruit moet komen te zien. Hoe ga je bijvoorbeeld de wachtrijen voor de skiliften managen in tijden van corona? Een optie die je steeds vaker voorbij hoort komen is een limiet in de skigebieden. Je moet dan bijvoorbeeld vooraf online je liftpas kopen en vol is vol. Ongeacht of je in Oostenrijk woont of dat je er als toerist op vakantie bent.
Update 1 oktober: in geen enkel Oostenrijks skigebied staat een limiet op de planning.
Mondkapjesplicht
Een andere optie is om iedereen verplicht een mondkapje te laten dragen. Of een speciale buff, waarmee je de neus en mond kunt beschermen. De eerste skigebieden hebben deze regel zelf al ingesteld. Volgens hen zijn skiliften niet anders dan het openbaar vervoer.
Economische belangen
Hoewel de toeristische sector het helemaal eens is met het feit dat er maatregelen moeten komen, zijn er bepaalde economische belangen die het moeilijk maken. De veiligheid staat voorop, maar het is wel behoorlijk lastig om iedereen tevreden te houden. Zoals je laatst al hebt kunnen lezen, zijn er ook veel discussies over de après-ski. Veel mensen zien après-ski hutten als locaties waar de kans op besmetting het grootst is. Ook over hoe de après-ski van skiseizoen 20/21 eruit gaat zien is nog geen duidelijkheid. Er wordt nu onder andere gesproken over een limiet in bars en een aangepaste sluitingstijd.
Coronamaatregelen
De overheid heeft op dit moment nog geen duidelijke regels opgesteld. Om wintersporters toch alvast wat duidelijkheid te bieden, heeft een aantal skigebieden alvast coronamaatregelen opgesteld. Die kun je via de links hieronder bekijken.