Nieuwsalert per mail ontvangen

Veel discussie over verbinding Sölden en Pitztaler gletscher

Op 29 juni kwam het nieuws naar buiten dat de skigebieden Sölden en Pitztaler Gletscher willen samen sluiten door het maken van een verbinding tussen beide grootmachten. Al 20 jaar wordt er gesproken over een mogelijke verbinding en nu lijkt het dan werkelijkheid te worden. Toch zijn er na het bekendmaken van het nieuws veel tegenstanders naar voren gekomen die pleiten voor een te grote impact voor de natuur. Er moet door de gebieden ruim 120 miljoen euro geïnvesteerd worden, waarbij er drie nieuwe skiliften gebouwd moeten worden en 64 hectare nieuwe pistes aangelegd worden. De investeerders zien dit plan helemaal zitten, maar de natuuractivisten gaan hier vol tegen in.

De grote ondernemer uit het Zillertal, Friedl Wetscher, is een van de belangrijkste aandeelhouders en zei het volgende: “Er wordt nu al bijna 20 jaar gesproken door verschillende partijen over het enorme voordeel dat er behaald kan worden als beide gebieden met elkaar verbonden worden. Als er zoveel geruchten zijn dan moet er gekeken worden naar een fusie, en dat hebben wij gedaan middels het ontwikkelen van dit plan, wat in onze ogen ook noodzakelijk is voor het voorblijven van de concurrentie,” aldus Wetscher. Voor Wetscher is het maken van nieuwe pistes van essentieel belang voor beide gebieden en verwachten hiermee dan ook een flinke economische groei te kunnen realiseren. Als deze ‘eenmalige’ kans, zoals de woordvoerders aangeven, doorgaat dan kan er een groei van 15% meer omzet gaan plaatsvinden. Om te blijven concurreren is dit de enige mogelijkheid volgens de bedrijfsleiders van Pitztaler Bergbahnen en Bergbahnen Sölden.

Uiteraard zijn er ook tegenstanders voor de plannen naar voren gekomen. Beide gebieden hebben voor goedkeuring een 7.500 bladzijdes groot document moeten inleveren bij het ‘Land zur Umweltverträglichkeitsprüfung. Voor het realiseren van de plannen moeten er namelijk drie kabelbanen, een bergstation, een 600 meter lange tunnel en 64 hectare piste aangelegd worden. Milieu officier van justitie geeft aan dat de bouw van de verbinding een gevoelig punt is. De gletsjers heeft het op dit moment al erg zwaar en met de verbinding worden er onherstelbare ingrepen gepleegd aan de natuur in het hooggebergte. 

OOK INTERESSANT: Bekijk hier de prachtige dronebeelden van de bouwwerkzaamheden van de 300 meter lange baan in SnowWorld Zoetermeer!

Op dit moment kijken experts naar de plannen die zijn ingediend. Als er meer duidelijk is wordt de zaak in het openbaar behandeld en worden alle punten transparant gemaakt, waardoor het voor alle betrokken partijen inzichtelijk is wat de invloeden van de verbinding zijn.

Heb je dit al gelezen?

Seizoen 2015/2016 in cijfers: goede en slechte resultaten

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in