Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vanaf vandaag geldt de 2-G-regel in Oostenrijk

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag heeft de Oostenrijkse overheid aangekondigd de regels flink aan te scherpen. Het aantal bezette bedden op de IC blijft stijgen en daardoor zijn sinds vandaag de regels van Stufe 2, 3 en 4 van kracht. Overal waar eerst de 3-G-regel gold, geldt nu de 2-G-regel. Een uitzondering hierop is de werkplek. Een PCR-test voor toegang is vanaf vandaag dus niet meer geldig.

2-G-regel voor toegang tot activiteiten en hotels

Vanaf vandaag kom je als je niet gevaccineerd of hersteld bent van corona op veel plaatsen niet meer binnen. Dankzij het toenemende aantal besmettingen en de steeds hogere bezetting van het aantal IC bedden, heeft de Oostenrijkse overheid de regels aangescherpt. Per vandaag gelden de regels die bij Stufe 2, 3 en 4 horen voor iedereen vanaf 12 jaar. Dat wil zeggen: overal waar eerst de 3-G-regel gold, is nu de 2-G-regel van kracht. Het gaat hier onder andere om:

  • Restaurants
  • Nachthoreca: après-ski bars, discotheken en clubs
  • Accommodaties (behalve als het gaat om een overnachting voor werk of noodzakelijke huisvesting)
  • Voor evenementen vanaf 25 personen
  • Ziekenhuizen (voor iedereen vanaf 16 jaar)
  • Fitnessruimtes

Mondkapjesplicht ook aangescherpt

Overal waar de 2-G-regel niet geldt, is het verplicht een FFP2-mondkapje te dragen. Het gaat hier onder andere om winkels, musea en bibliotheken. Ook in de skiliften is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht.

Genezen of gevaccineerd: zo zit het

Omdat er veel vragen zijn over hoe het nu precies zit met de 2-G-regel, hier even kort de voorwaarden die hangen aan een bewijs van genezing of een vaccinatiebewijs. Meer informatie is hier te lezen.

  • Genezen van corona: een medisch attest dat je genezen bent van corona. Dit certificaat is maximaal 180 dagen geldig.
  • Gevaccineerd: een bewijs van volledige vaccinatie dat minimaal 22 en maximaal 360 dagen oud is (wordt 270 dagen vanaf 6 december) of een bewijs van combinatie genezing met één vaccinatiedosis dat maximaal 270 dagen oud is. Let op: het bewijs van inenting met één dosis Janssen verliest geldigheid op 3 januari 2022. Dit wordt pas weer geldig als je minimaal 14 dagen na de eerste dosis een tweede dosis ontvangt.

>> Bekijk hier een uitgebreid overzicht van de maatregelen in Oostenrijk en hoe het zit met de 2-G-regel <<

Vanaf 15 november 2-G-regel voor toegang tot skiliften

Op dit moment krijg je nog toegang tot de skiliften als je voldoet aan de 3-G-regel. Omdat de 2-G-regel wel al van kracht is in accommodaties, wordt het een stuk moeilijker om te gaan skiën als je niet gevaccineerd of genezen bent. Vanaf 15 november wordt de 2-G-regel ook ingesteld voor toegang tot de skiliften. Er geldt dan geen FFP2-maskerplicht meer. Vanaf dat moment is skiën alleen nog mogelijk voor gevaccineerde en/of genezen wintersporters. Schladming-Dachstein heeft aan ORF laten weten daar nu al op te controleren.

Hoge boetes bij overtreding

Wie zich niet aan de regels houdt, kan hoge boetes verwachten. Voor exploitanten van onder andere accommodaties en restaurants kan deze boete oplopen tot wel 3600 euro en voor gasten tot wel 500 euro. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken doet een beroep op de ambtenaren die voorheen verantwoordelijk waren voor de uitreiscontroles van gebieden met een hoge incidentie, om hier strenger op te controleren. Met de nieuwe verordening zijn er geen binnenlandse reisbeperkingen meer in Oostenrijk.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in