Nieuwsalert per mail ontvangen

Vanaf morgen komt de zon weer door

Het gaat tijdens de kerstdagen weer dooien in de Alpen landen. Er worden namelijk door het Europese model ECMWF lente temperaturen van circa 10 tot 13 graden vanaf 1.400 meter voorspeld. Gelukkig waren deze voorspellingen vanmorgen teruggenomen, maar dat we te maken gaan krijgen met een ‘dooiperiode’ is zeker. Het afgelopen weekend was het in de Alpenlanden een groot feest qua sneeuwval, maar nu moet er toch even een stapje terug genomen worden. Maar er is hoop…

De meeste sneeuw is er gevallen in de westelijke Alpen. In sommige gebieden was er tussen de 60 en 120 cm sneeuw gevallen op de grensgebieden van de Zwitserse en Franse Alpen. De gebieden in de Alpenzuidkant moesten het jammer genoeg doen met 5 tot 15 cm sneeuw.

De sneeuwhoogtes in de Alpenlanden zijn momenteel dermate goed dat we nu wel kunnen spreken van een goede seizoensstart. Het sneeuwdek in de Alpen is over het algemeen tussen de 100 en 250 cm dik. De Franse en Zwitserse Alpen hebben nog meer geluk gehad de afgelopen dagen, want daar steeg het sneeuwdek tussen de 250 en 300 cm.

Maar de sneeuwpret is voor heel even over. Door de west tot noordwestelijke hoogtestroming wordt de neerslag vooral aan de Noordkant van de westelijke Alpenboog heviger. In veel gebieden zal dit te zien zijn als sneeuw. Over het algemeen zal de regel gelden: Hoe meer naar het zuiden, hoe beter de condities. Vanaf woensdag kan het zonnetje doorkomen en zal het weer voor even ideaal zijn. Donderdag zorgt een warmte front uit Groenland voor stijging van de sneeuwgrens (1.700 meter). Maar gelukkig neemt vrijdag de kou weer de overhand en zal de sneeuwgrens dalen naar circa 700 tot 1.000 meter.

Hoe het weekend zal verlopen is nog niet helemaal duidelijk. De voorspellingen laten wel zien dat er kans bestaat dat de neerslag in vloeibare vorm naar beneden zal komen. Hier zullen wij jullie uiteraard van op de hoogte blijven houden.

 

 

 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in