Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vanaf 8 november 2-G-regel in Oostenrijk: straks geen wintersport meer voor ongevaccineerden

QR code scannen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vrijdagavond 5 november werden zeer strenge maatregelen aangekondigd door Bondskanselier Alexander Schallenberg in Oostenrijk. In de persconferentie gaf hij aan dat vanaf maandag 8 november in heel Oostenrijk de 2-G-regel gaat gelden op plaatsen waar tot nu toe de 3-G-regel geldt. De 2-G-regel betekent dat je gevaccineerd of genezen moet zijn van corona. De regel zal onder andere gelden voor accommodaties, restaurants, maar later ook voor de toegang tot skiliften.

Met deze extra strenge regels hoopt de bondkanselier de golf van coronabesmettingen te breken.

Verscherping regels wegens grote toename coronagevallen

Oostenrijk werkt met een 5-stappenplan waarbij verscherpingen zouden komen op het moment dat de druk op IC-bedden te hoog zou worden. Afhankelijk van de beschikbare capaciteit van het aantal IC-bedden zouden de regels strenger worden. Tot maandag 1 november 2021 gold stap 1 van dit plan, maar op 2 november was het aantal bezette IC-bedden zo hoog, dat de overheid aankondigde dat vanaf 8 november strengere regels zouden gaan gelden. Vrijdag 5 november werd duidelijk dat die strenger worden dan verwacht: de 2-G-regel gaat overal gelden waar nu de 3-G-regel geldt. Dus straks ook in de skiliften, waar eerst geen sprake van was. Er is gekozen voor rigoureuze maatregelen, aangezien de cijfers ongekend hard oplopen.

Vanaf 15 november ook 2-G-regel voor skiliften

Met ingang van maandag 8 november geldt dus de 2-G-regel in Oostenrijk op alle plekken waar daarvoor de 3-G-regel gold. Daar komen vanaf 15 november ook de skiliften bij: dan gaan de officiële wintermaatregelen van kracht. In eerste instantie zou dat de 3-G-regel zijn, maar met de aanscherping van de maatregelen vanaf 8 november wordt dat dus de 2-G-regel. Het gebruik van skiliften is dan alleen mogelijk voor mensen die gevaccineerd of genezen zijn. Deze controle gaat plaatsvinden bij de kassa’s van de skiliften.

Vaccinatie het enige wapen

De woorden van de bondskanselier waren helder. “Niemand wil een tweedeling van de bevolking, maar men heeft de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen. Absolute veiligheid bestaat niet, maar mensen dragen ook een helm als ze motorrijden of doen hun veiligheidsgordel om in een auto. Paus Franciscus had vaccinatie een “daad van naastenliefde” genoemd.”, zei Schallenberg, en riep mensen op zich te laten vaccineren. Vaccinatie, zei hij, is het enige wapen dat men heeft.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in