Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vanaf deze winter zijn winterbanden verplicht in Frankrijk

Auto op winterbanden winterbandentest 2020

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Een wintersport zonder winterbanden is bijna niet voor te stellen en eigenlijk zelfs gevaarlijk. Toch gold er in Frankrijk nooit de verplichting om winterbanden onder je auto te hebben. Tot afgelopen winter. Vanaf deze winter is het verplicht om in delen van Frankrijk op winterbanden te rijden. Het wetsvoorstel lag er al een tijdje, maar is vorig jaar officieel aangenomen en gaar dit jaar in. Dat betekent dat winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn vanaf deze winter in de berggebieden van Frankrijk.

1 november 2021 gaat de winterbandplicht officieel in en deze geldt tot 31 maart 2022. De maatregel gaat gelden in de Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica. Dit zijn allemaal gebieden waar het verkeer tijdens hevige sneeuwval een chaos is.

Winterbanden verplicht

Vorig jaar was de kogel dus eindelijk door de kerk en is het decreet voor de winterbandplicht gepubliceerd. Eigenlijk moest de maatregel al eerder ingaan, maar deze werd toch uitgesteld. Tot grote spijt van Joël Giraud, een parlementair die zich al jaren inzet voor deze maatregel. Maar vooral tot grote spijt van de bewoners van deze gebieden. Zij klagen namelijk al jaren dat bij hevige sneeuwval (ernstige) ongelukken gebeuren en lange files ontstaan omdat er toch nog te veel mensen zijn die zonder winterbanden of sneeuwkettingen rijden. Op veel bergpassen is het wel verplicht om sneeuwkettingen om de wielen te hebben, dit wordt dan aangegeven door een rond blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting afgebeeld.

Winterbanden

Bij koud weer verliezen zomerbanden sneller hun grip, omdat rubber bij lagere temperaturen harder wordt en ze ander profiel hebben. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling met een ander profiel en daarom zijn winterbanden een stuk veiliger in de winter. Zo wordt met winterbanden onder andere de remweg een stuk korter op een besneeuwde weg ten opzichte van zomerbanden. Daarnaast heb je in alle situaties onder de 7℃ meer grip op winterbanden dan op zomerbanden. De minimale profieldiepte die geldt voor winterbanden is 3,5 mm, terwijl voor zomerbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm geldt. Vergeet daarnaast niet ook je sneeuwkettingen mee te nemen en je rijstijl aan te passen aan de omgeving.

Winterbanden verplicht in andere landen

In Frankrijk is het dus vanaf 1 november verplicht in bepaalde regio’s om op winterbanden te rijden. Maar hoe zit dat in andere landen? In Nederland en België geldt er geen verplichting op winterbanden. Wel wordt aanbevolen om op winterbanden te rijden wanneer het kouder wordt dan 7 graden Celsius. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, met een uitzondering voor caravans en aanhangers. Winterbanden die na 2018 geproduceerd zijn moeten het kenmerk van het sneeuwvlok-symbool hebben om wettelijk als winterbanden te gelden. Als je zonder winterbanden rijdt kun je een boete oplopen van € 60,- en bij gevaar of hinder kan dit een boete van € 80,- zijn. In Italië geldt geen algemene verplichting voor winterbanden, alleen in de Aostavallei geldt deze plicht. Ook in Zwitserland hebben ze geen winterbandenplicht, al krijg je hier wel een flinke boete als je hinder op de weg veroorzaakt door het gebruik van zomerbanden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in