Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Van kabel gevallen gondel was menselijke fout

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Afgelopen zondag viel op de Stubaier Gletscher een gondel van de kabel. De oorzaak blijkt een menselijke fout te zijn. Omdat de lift technisch in orde is, werd de lift gisteren weer in gebruik genomen.

De gondel stortte zondagochtend vlak na 07.00u van de kabel waarbij ook drie andere gondels beschadigd werden. In een eerdere verklaring gaf een woordvoerder van het liftbedrijf aan dat de oorzaak hoogstwaarschijnlijk slijtage was. De lift bleef echter dicht totdat het onderzoek van het ministerie van verkeer was afgerond en zij de lift vrijgaven voor gebruik. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er met de lift niets mis was, maar dat het koppelmechanisme, waarmee de gondels aan de kabel worden gehangen, niet op de juiste manier ingesteld was.

Omdat de lift naar behoren functioneert is die sinds woensdag weer normaal in gebruik genomen. Jörg Schröttner van het ministerie van verkeer liet aan de Oostenrijkse omroep weten dat nog nader onderzocht wordt waarom de juiste procedures niet zijn gevolgd. Dat wordt echter op een later tijdstip gedaan, op dit moment is enkel onderzocht of het veilig was om de lift weer te laten draaien.

In december 1993 knalden in het Pitztal twee gondels tegen elkaar nadat een gondel over de kabel gleed. Hierbij kwam iemand om het leven. Sinds dat ongeval is de beveiliging aangescherpt en zijn richtlijnen opgesteld. De bedrijfsleiders moeten het personeel minimaal twee keer per jaar scholen en er moeten testen worden gedaan. “Eigenlijk had een ongeval als dit niet voor mogen komen”, zegt Schröttner.

Ook al is het economisch gezien zeer slecht om de liften dicht te gooien, voor de bedrijfsleider moet dit geen issue zijn. Die is enkel verantwoordelijk voor de veiligheid. De bedrijfsleider mag daarom niet ook de functie van algeheel manager hebben volgens de opgestelde regels. Zo kan de bedrijfsleider niet onder economische druk komen te staan.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in