Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tolheffing Fernpass definitief: Fernpasstunnel wordt gebouwd en meer maatregelen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Vandaag zijn de nieuwe plannen voor de Fernpass gepresenteerd. Een heel pakket aan veranderingen wordt doorgevoerd om de situatie tussen Reutte en het Inntal bij de Fernpass te verbeteren. Een nieuwe tweede buis bij de Lermooser-tunnel, tolheffing bij de Fernpass en een nieuwe Fernpasstunnel zijn onderdeel van deze nieuwe plannen.

Nieuwe plannen Fernpass

De regio rondom de Fernpass is de laatste tijd veel in het nieuws. Waarom? De deelstaat Tirol overweegt allerlei maatregelen om de verkeerssituatie te verbeteren. Vooral in de winter is het er ontzettend druk en de Oostenrijkse regering probeert al jaren een oplossing te vinden. Er moest iets gebeuren en nu zijn er beslissingen gemaakt. Zo krijgt onder andere de Lermooser-tunnel een uitbreiding. Een tweede buis moet voor verlichting zorgen op de weg en de doorstroom verbeteren. Ook wordt de huidige tunnel gerenoveerd. Een andere grote verandering is de tolheffing op de Fernpass. Dit wordt uiterlijk in 2028 doorgevoerd om de totale kosten van zo’n € 500 miljoen te kunnen dekken. De inkomsten van de tol zijn een welkome bron van inkomsten voor de regering. Tot slot wordt er een nieuwe Fernpasstunnel gebouwd, die met de tolinkomsten gefinancierd wordt. Deze plannen zijn er al jaren en worden nu doorgevoerd.

De belangrijkste punten

  • Bouw tweede buis Lermooser-tunnel: de bouw van de tweede buis start in 2026. Volgens een schatting duurt deze bouw zo’n vier jaar en dat betekent dat in 2029 het verkeer door de tweede tunnel kan. In 2030 wordt dan de oude buis van de Lermooser-tunnel gerenoveerd.

  • Bouw van de Fernpasstunnel (Scheiteltunnel): deze maand wordt het project nog gestart. Start van de bouw staat gepland voor 2026 en de bouw zal zo’n 2,5 jaar duren volgens de schattingen. Als alles volgens de planning verloopt opent de tunnel in 2028.
  • Tolheffing op de Fernpass: om alle projecten te kunnen financieren wordt er tol geheven op de Fernpass vanaf het moment dat de Fernpasstunnel klaar is, dus vanaf 2028. Er worden twee tolpoortjes gebouwd, in de noordelijke richting bij de rustplek en in zuidelijke richting bij het Blindsee-gebied. Een enkele reis kost je in de toekomst zo’n € 14,-. Voor de de lokale bevolking wordt een jaarlijkse financiële compensatie gepland.
  • Onderzoek naar een gedeeltelijk fietsverbod op de B179.
  • Handhaving van de limiet van 7,5 ton voor transport over lange afstanden blijft van kracht.
  • Er wordt nog nagedacht over een rijverbod in Heiterwang.
Over enkele jaren betaal je dus tol als je via de Fernpass naar Oostenrijk rijdt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in