Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Toerskiën nieuwe sport op Olympische Winterspelen 2026

Wintersportredacteur

De Olympische Spelen staan op het punt te beginnen, maar achter de schermen wordt er ook hard gewerkt aan de toekomstige Zomer- en Winterspelen. Zo is gisteren een voorstel goedgekeurd om toerskiën toe te voegen als onderdeel aan de Olympische Winterspelen van 2026. Het was geen lastig besluit, iedereen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) stemde voor.

Het voorstel om toerskiën, ook wel ski mountaineering genoemd in het Engels, toe te voegen aan het programma had twee redenen. Ten eerste was de sport al een groot succes op de Jeugd Olympische Winterspelen in 2020 in Lausanne. En ten tweede is de sport enorm populair in Italië, waar de Winterspelen van 2026 plaatsvinden.

Toerskiën op de Olympische Winterspelen 2026

Het IOC besloot gisteren unaniem om toerskiën toe te voegen aan het programma van de Olympische Winterspelen in 2026. Atleten zullen dan op vijf onderdelen strijden om die gewilde gouden medaille:

  • Mannen sprint
  • Mannen individueel
  • Vrouwen sprint
  • Vrouwen individueel
  • Gemengde estafette

In totaal mogen er 48 atleten meedoen op deze onderdelen, 24 mannen en 24 vrouwen. De wedstrijden vinden plaats op dezelfde locaties als andere onderdelen, in plaats van op een aparte locatie. Zo wordt de sport meteen volledig opgenomen in de Olympische Winterspelen.

Wat is toerskiën?

Toerskiën is een vorm van wintersport waarbij je op toerski’s naar boven loopt. De speciale stijgvellen onder je ski’s voorkomen dat je naar beneden glijdt. De sport is de laatste jaren steeds populairder geworden, niet alleen in Italië. Helemaal het afgelopen jaar is het aantal toerskiërs explosief gestegen. Het was namelijk een van de weinige wintersporten die je wel gewoon kon beoefenen toen alle skigebieden dicht waren vanwege corona.

Twee toerskiërs op de berg tijdens het toerskiën

Nieuwe Olympische sporten

Het gebeurt vaker dat het IOC een nieuwe sport toevoegt aan het programma van de Olympische (Winter)spelen. De afgelopen jaren is het programma steeds verder uitgebreid met nieuwe sporten en disciplines. De laatste nieuwe sporten die werden toegevoegd op de Winterspelen, waren snowboarden en curling op de Spelen van 1998. Wij zijn in elk geval benieuwd welke sporten er in de toekomst nog meer bij zullen komen.

Olympische Winterspelen 2026 in Italië

De Olympische Winterspelen van 2026 vinden plaats in Italië. De stad Milaan en het bekende Cortina d’Ampezzo organiseren samen de Spelen. Toch vinden niet alle sporten hier plaats. Zo is ook Livigno het toneel voor twee disciplines. Van 6 tot en met 22 februari strijden de beste sporters ter wereld om de Olympische titels. Vervolgens staan van 6 tot 15 maart de Paralympische Spelen gepland.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in