Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Toekomst skigebied Großglockner/Heiligenblut nog steeds onzeker

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Skigebied Großglockner/Heiligenblut is de afgelopen maanden veel in het Oostenrijkse nieuws geweest. Een definitieve sluiting dreigde en om dat te voorkomen werden er verschillende plannen gemaakt. Er leek een oplossing voor het gebied door op kleine schaal open te gaan in de winter, maar nu zijn er toch weer discussies over de eindfase.

Onzekere toekomst

Over iets meer dan zes maanden begint het winterseizoen alweer, maar bij dat van skigebied Großglockner/Heiligenblut zijn nog veel vraagtekens. Het is nog niet zeker hoe en of de liften opengaan, zo meldt het online platform Kronen Zeitung. Er zijn veel onderhandelingen en volgens de woordvoerder van de Bergbahnen is er nog niets besloten. Gaan de liften in het skigebied wel of niet open en hoe? Dit zijn allemaal vragen waar de lokale bevolking en toeristen antwoord op willen.

Open op kleinere schaal

Eind maart leek er een beslissing te zijn genomen. Toen kwamen er berichten vanuit het skigebied over de definitieve sluiting van twee liften. Er was een groep ondernemers bereid om miljoenen te investeren en het skigebied over te nemen om uit de huidige financiële situatie te komen. Maar, voor de huidige eigenaren was dit geen optie. Ze willen het skigebied zelf blijven exploiteren, verkoop is uitgesloten. Een economisch verlies van ongeveer een miljoen euro zorgt er echter wel voor dat bepaalde delen van het skigebied definitief moeten sluiten. Großglockner/Heiligenblut heeft alleen een toekomst door nu kosten te besparen. Dus openen volgende winter de Tunnelbahn (gondel) en Fleissbahn (stoeltjeslift) waarschijnlijk niet meer.

Burgers in actie

Sinds deze beslissing zijn er veel reacties gekomen vanuit de lokale bevolking. Het skigebied is sneeuwzeker, ligt hoog en ook nog eens op een prachtige plek. Om deze redenen willen ze er alles aan doen het open te houden, het liefst met volledige capaciteit. Zo is er een burgerinitiatief ontstaan. Samen met belanghebbenden willen ze aan een plan werken voor de toekomst van Großglockner/Heiligenblut. Tot nu toe wordt er onder andere gepraat over alternatieve opties qua onderhoud. Daarbij gaat het om het oprichten van verenigingen, een coöperatie en een burgerparticipatie. In het verleden is er ook al veel mogelijk gemaakt met hulp van de lokale bevolking in de regio. Maar, helaas zijn er tot nu toe nog geen duidelijke beslissingen genomen. De toekomst blijft dus nog even spannend en onzeker…

Skigebied Großglockner/Heiligenblut

Großglockner/Heiligenblut ligt aan de voet van de machtige Großglockner in het Oostenrijkse Karinthië. In totaal vind je hier 10 liften en 47 kilometer aan pistes. De afdalingen reiken tot 2902 meter hoogte en het piste-aanbod is gevarieerd. Groot voordeel: over het algemeen zijn er geen wachttijden bij de liften. Rond Heiligenblut kun je ook buiten de officiële pistes door de poedersneeuw skiën. Er zijn drie skiroutes, 1500 hectare aan freeride-afdalingen en er zijn 6 sectoren in het skigebied speciaal voor freeriders.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in