Nieuwsalert per mail ontvangen

Tiroler lawinedienst pleit voor aanpassing ‘Warnstufe’ schema

Archiefbeeld

Gisteren publiceerden wij al een artikel waarin aangegeven werd dat het lawinegevaar op dit moment in de Alpen groot is. Overal wordt op dit moment gewaarschuwd om niet buiten de geprepareerde pistes te gaan, omdat het lawinerisico in veel skigebieden voor het eerst dit seizoen aangegeven wordt met stufe 4. De harde wind van afgelopen weekend en de opgelopen temperatuur zorgen er voor dat de sneeuwlagen zeer instabiel zijn buiten de geprepareerde pistes. Er zijn dan ook al veel lawine-ongevallen gebeurd dit seizoen die door een beter bewustzijn van de getroffen wintersporters voorkomen hadden kunnen worden. De Tiroler lawinedienst pleit dan ook voor aanpassing van het vijfdelige lawinerisico schema, zodat wintersporters al bij stufe 3 geattendeerd worden op het grote lawinegevaar.

De laatste maanden is het lawinegevaar door de Tiroler lawinedienst in veel skigebieden aangegeven met stufe 3. Dit houdt in dat het lawinegevaar aanzienlijk is en dat er opgepast moet worden buiten de geprepareerde pistes. Bij stufe 4 wordt het lawinegevaar pas groot volgens het huidige model. Dit moet volgens de Tiroler lawinedienst aangepast worden, zodat bij stufe 3 al een groot lawinegevaar aangegeven wordt. Het onderstaande model geeft aan hoe de Tiroler lawinedienst het nieuwe model vanaf volgend jaar wil zien:

Lawinegevaar

Laten we hopen dat het nieuwe schema doorgevoerd wordt, zodat de wintersporters zich bij stufe 3 al bewust zijn van het grote lawinegevaar buiten de geprepareerde pistes. Ben jij het eens met de nieuwe indeling van het schema?

Bron: ORF.tirol.at

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in