Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tips voor het gebruik van een dakkoffer

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

Met de auto op wintersport gaan vergt aardig wat voorbereiding. Zeker als je met meerdere mensen in de auto zit én je ook nog eens ski’s of snowboards meeneemt. Een dakdrager met dakkoffer is dan een uitkomst. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan de dakkoffer. De koffer erop, volstoppen en gaan volstaat niet. Verkeerd gebruik van de koffer is onveilig voor jou en voor je medeweggebruikers. Daarom in dit artikel enkele tips voor het gebruik van een dakkoffer.

1. Zet de dakkoffer in het midden vast

Een dakkoffer is het handigst met z’n tweeën vast te zetten om beschadiging aan je auto te voorkomen. Belangrijk is dat de koffer midden op het dak geplaatst wordt en niet aan de zijkant, om zo het gewicht juist te verdelen. Meet bij het plaatsen of de koffer in het midden vastzit.

2. Houd je aan de maximale daklast

Je mag niet onbeperkt gewicht op je auto gooien. Check daarom wat jij maximaal op je dak mag dragen. Vergeet niet dat de dakdragers en de dakkoffer zelf ook gewicht hebben, dat moet je optellen bij het aantal kilo bagage wat je in je koffer gooit.

3. Houd je aan de maximale belading

Niet alleen je dak heeft een maximum qua belading, ook de koffer. Een dakkoffer heeft invloed op het weggedrag van je auto, dus overschrijd het maximum niet.

4. Geen zware spullen

Omdat de dakkoffer het rijgedrag van de auto nadelig beïnvloedt is het belangrijk dat je zo min mogelijk gewicht in de koffer stopt. Je wilt niet dat je auto topzwaar wordt, stop daarom de zware spullen in de auto. Het liefst zo laag mogelijk om het zwaartepunt van je auto laag te houden.

5. Verdeel het gewicht goed

Ook de verdeling van het gewicht in de koffer is belangrijk. Leg de zwaarste spullen nooit voor of achterin, maar boven of tussen de dakdragers. De ideale verdeling verschilt ook per koffer. Bekijk daarom de handleiding van je koffer om te weten hoe je jouw koffer het best inpakt.

6. Geen dure spullen in de dakkoffer

Op de meeste dakkoffers zitten geen hele sterke sloten. Een beetje dief heeft de koffer dan ook zo open bij een tankstation. Dure spullen bewaar je daarom het best in de auto en als je de auto verlaat neem je ze mee.

7. Alleen spullen die tegen vocht kunnen

Dakkoffers hebben de neiging om vocht door te laten. Dat kan veel zijn of weinig, afhankelijk van je koffer. Zorg er daarom voor dat je enkel spullen in de koffer gooit die nat mogen worden.

8. Maak spullen vast in de koffer

In de koffer vind je vaak speciale banden om de bagage vast te maken. Maak daar gebruik van en leg spullen zo neer dat ze niet kunnen gaan schuiven. Als je hard remt worden spullen naar voren gelanceerd en daardoor kan je koffer beschadigen. Ook het weggedrag wordt daardoor beïnvloedt.

9. Pas je snelheid aan

Voor de wet heeft een auto met dakkoffer dezelfde maximumsnelheid als een auto zonder koffer. Omdat een koffer het weggedrag van je auto beinvloedt is het echter ten zeerste aan te raden om je snelheid aan te passen. De ANWB adviseert een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Let echter ook op de maximumsnelheid die de fabrikant van je koffer aanbeveelt.

10. Rijd niet onnodig rond

Monteer de dakkoffer pas kort voor vertrek en haal hem na thuiskomst er zo snel mogelijk weer af. Met koffer heb je meer luchtweerstand en verbruik je meer brandstof. Hoe minder je onnodig rondrijdt met koffer, hoe minder je verbruikt. Goed voor je portemonnee én voor het milieu.

11. Pas je rijgedrag aan

Niet alleen je snelheid dien je aan te passen, maar door het aangepaste weggedrag van je auto doe je er ook verstandig aan om de rest van je rijgedrag aan te passen. Neem bochten langzamer en maak geen abrupte stuurbewegingen.

12. Pas op de extra hoogte

Met een dakkoffer is je auto ineens een stuk hoger. Vergeet dat niet bij tolpoortjes en bij parkeergarages. Meet voor vertrek je auto op zodat je weet hoe hoog je auto is en waar je wel of niet onderdoor kan rijden.

13. Laat je adviseren

Ben je nog op zoek naar een dakkoffer? Laat je dan bij de dealer of bij een gespecialiseerde dakkofferwinkel adviseren over welke dakdrager en welke bijpassende koffer voor jouw auto geschikt zijn. Weeg de voor- en nadelen goed af, er zitten flink wat verschillen in prijs en kwaliteit. Eén van die merken is de Hapro dakkoffer.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in