Nieuwsalert per mail ontvangen

Storing lawinepiepers door signalen elektronische apparaten!

lawine-airbag overlevingskansAls je er voor kiest om buiten de piste het avontuur op te zoeken is het uitzetten van je telefoon, portable radio, gps en camera aan te raden. Het is namelijk gebleken dat lawinepiepers storingen vertonen wanneer het in contact komt met electronische apparaten die signalen verzenden.

 

Er zijn een aantal elementen die geen storing verzorgen. Hierbij moet gedacht worden aan sneeuw, bomen, stenen, kleding en ski’s. De RECCO reflector in de jas van tegenwoordig veroorzaakt geen onnodige storingen en kunnen dus gewoon in de jassen blijven zitten.

Stel je wordt bedolven onder een lawine en je hebt je telefoon niet uitgezet, dan is dat niet direct een ramp. Zorg dan dat je telefoon circa 21 cm verwijderd is van je lawinepieper. Wanneer er gezocht wordt naar een slachtoffer kan de lawinepieper storingen vertonen waardoor het slachtoffer niet goed getraceerd wordt.
Detectie
X as:        afstand tussen lawinepieper en electronisch apparaat (telefoon)
Y as:        Waarde tussen de normale effectiviteit en de effectiviteit van het apparaat wanneer het in contact komt met een electronisch apparaat.

Uit de hierboven weergeven grafiek blijkt dat de iPod (oranje lijn) en de GPS (rode lijn) de grootste storing kanalen zijn voor de lawinepieper.

Conclusie:

  1. Zet alle electronica uit als je off-piste gaat skien en stop de electronica in je rugtas
  2. Heb je om bepaalde redenen toch electronica nodig tijdens het off-piste skien, zorg dan dat dit 21 centimeter verwijderd is van de lawinepieper
  3. Ben je bedolven onder een lawine en wil zeker weten dat je gevonden kan worden? Pak je lawinepieper en strek je hand uit indien mogelijk.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in