Nieuwsalert per mail ontvangen

Stichting start met therapie tegen skiliftangst

SkiliftangstSkiliften zijn voor de meeste wintersporters slechts apparaten waar je instapt om van je hobby te genieten en verder niet bij nadenkt. Helaas is een skilift voor een kleine groep mensen veel meer dan dat alleen. Het zijn apparaten uit de hel, die je over grote hoogtes tillen om je er daarna in te laten vallen, al dan niet met bakje en al. Om wintersporters van hun angst voor skiliften af te helpen start Stichting VALK daarom binnenkort met een therapie die hiervoor moet zorgen. 

Volgens Vliegangstinstituut Stichting VALK is minstens 20% van de wintersporters bang in een skilift. Een groot aantal van hen skiet volgens de stichting om die reden helemaal niet. Dit percentage lijkt vrij hoog, maar ook met een minder hoog percentage blijft het zonde dat mensen de sport niet beoefenen vanwege hun angst. Samen met de Nederlandse Ski Vereniging en SnowWorld Landgraaf is de therapie daarom in het leven geroepen.

Normaal gesproken houdt de Stichting VALK zich bezig met personen die geen vliegtuig in durven stappen, maar een uitstapje naar de wintersport is een logische ontwikkeling. “Het is niet verwonderlijk dat mensen met vliegangst ook bang zijn in skiliften”, vertelt dr. Lucas van Gerwen, directeur van VALK. “In beide gevallen heeft het vaak te maken met vrees voor hoogtes en het gevoel opgesloten te zitten. Ook worden mensen angstig als de skilift om onduidelijke redenen even stil hangt. We leren deelnemers hoe ze om kunnen gaan met de heftige lichamelijke signalen die angst kunnen oproepen. Onder therapeutische begeleiding stellen we hen stap voor stap bloot aan een skilift. In Landgraaf gebruiken we een zespersoons stoeltjeslift, de enige in Nederland.”

De training bestaat uit een therapeutisch programma van twee dagen. Hierin wordt het uitgelegd hoe de lift precies werkt en aan welke eisen de liften precies moeten voldoen. Op deze manier wordt de deelnemers duidelijk gemaakt hoe veilig het gebruik van een skilift eigenlijk is.

In het weekend van 30 november en 1 december start het eerste vliegangst programma. De bedoeling is om gedurende het jaar meerdere cursussen te geven.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in