Soorten pistes

Rood, blauw, groen, zwart, je komt allerlei bordjes tegen tijdens de wintersport. Maar, wat betekent dit nou eigenlijk echt? Naast de ‘normale’ kleuren zijn er ook nog eens verschillende vormen, patronen etc. Op deze pagina leggen we je uit hoe de verschillende soorten pistes tijdens de wintersport worden gemarkeerd. Ben jij al op de hoogte?

Verschillende soorten pistes

Het is belangrijk om de pistes te nemen die het beste bij jouw vaardigheden passen. Natuurlijk ligt voor iedereen de uitdaging om de zo moeilijk mogelijke pistes te overwinnen, maar of het verstandig is, is nog maar de vraag. Tijdens de afdaling van de te moeilijke piste heb je geen plezier in het skiën en ben je blij dat je weer beneden bent.

Verschillende kleuren pistes

Je hebt verschillen soorten pistes, die ingedeeld zijn op kleur. Hieronder vind je ze, oplopend in moeilijkheidsgraad. Daarbij is een groene piste dus bedoelt voor beginners en een zwarte voor gevorderde wintersporters. De pistes worden niet alleen moeilijker qua helling, maar ook qua omstandigheden, hobbels, etc.

  • Groene pistes (niet overal te vinden, vooral gebruikt in Frankrijk)
  • Blauwe pistes
  • Rode pistes
  • Zwarte pistes

Raadpleeg de legenda op de pistekaart

Naast de standaard kleuren wil je ook nog wel eens een oranje of geblokte streep vinden op je pistekaart. Kijk in de legenda goed waar die kleur voor staat. Het kan anders zomaar dat je op een niet geprepareerde skiroute staat, terwijl jij denkt dat het om een rodelbaan gaat.

Nummers van skiliften en pistes

Iedere skilift en skipiste heeft een naam of een nummer. Onthoud deze goed, want als je boven aan de berg staat moet je weten welke pistes je moet nemen. Bij veel liften zijn pistekaarten te verkrijgen. Kijk hier goed op en bekijk welke pistes binnen jouw mogelijkheden passen.

Het is niet verstandig om in een onbekend gebied te gaan skiën in je eentje. Als je deze stap neemt, neem dan altijd een ervaren skier mee waardoor jullie samen tot een oplossing kunnen komen als er een moeilijk, steil of niet leuk stuk aan zit te komen. Maar pas op, laat je niet overhalen daar betere skiërs om moeilijke pistes te skiën als jij daar (nog) geen goed gevoel bij hebt.

Informatie in het skigebied bij de lift

Bij het dalstation staat meestal een groot digitaal bord waar alle pistes op staan weergeven. Kijk hier goed op welke afdalingen gesloten zijn. De reden hiervan kan zijn:

  • Te weinig sneeuw
  • Te veel sneeuw
  • Te veel wind
  • Niet geprepareerde piste
  • Ski wedstrijden
  • Niet bereikbaar door defecte skilift

Met al deze omstandigheden moet je rekening houden om niet voor onverwachtse omstandigheden te komen staan.

pistes gesloten

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in