Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Snowfarming in Laax: skigebied maakt zich klaar voor de zomer

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

Het zomerseizoen staat nu echt voor de deur. Op een paar gebieden na zijn inmiddels alle liften gesloten en zijn de voorbereidingen voor de zomer nu echt in volle gang. Ook in Laax, waar ze op het moment druk bezig zijn met snowfarming om zo de sneeuw en de gletsjer te beschermen tegen de hoge temperaturen van komende maanden.

Snowfarming op de Vorab Gletscher

Snowfarming is een techniek die al jaren wordt toegepast om sneeuw en ijs in de zomer te beschermen tegen het smelten. Door de sneeuw te bedekken met witte doeken, wordt het beschermd tegen de warmte van de zon. Zo komt de gletsjer zonder al te veel smelten meestal redelijk goed de zomer door. Het pistenbullyteam van Laax is daar op het moment dus hard voor aan het werk. Grote vlaktes van de Vorab Gletscher worden ingepakt en zo klaar gemaakt voor de zomer. Hoe dat in z’n werk gaat? De foto’s in onderstaande Facebookpost geven je een goed beeld van wat er allemaal gebeurt.

Veel kritiek op snowfarming in het verleden

Kritiek op snowfarming? Maar daarmee beschermen ze toch juist de gletsjers? Klopt, maar er waren ook een aantal skigebieden die met snowfarming sneeuw opslaan om volgende winter extra vroeg open te kunnen. Toen de situaties zich voordeden waarin er dus met 20℃ een piste open ging, begonnen mensen toch wat raar te kijken. Een witte strook sneeuw midden in een groen landschap en mensen die nog in hun korte broek onder langs de piste liepen, dat was toch een beetje in strijd met de natuur. Tegenwoordig gebeurt dat (bijna) niet meer. Verschillende skigebieden slaan nog wel sneeuw op voor volgende winter, maar gebruiken dat dan als reserve binnen het ‘reguliere’ seizoen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in