Nieuwsalert per mail ontvangen

Snel gelokaliseerd worden met de Bergredding App

Bergrettung/Google Earth

De bergredding wordt meer en meer opgeroepen om mee te zoeken naar wandelaars en toerskiërs die geen idee hebben waar ze zich bevinden. De praktijk wijst uit dat het gebruik van de „Notfall-App“ van de bergredding urenlange zoektochten voorkomt.

Afgelopen week bleef de bergredding een lange zoektocht bespaard. Een drietal tourskiërs kon snel gelokaliseerd worden doordat zij gebruik maakten van de app. De drie toerskiërs raakten hun orientatie kwijt toen het slechte weer en de duisternis zich boven hun samen pakten. Telefonisch hebben zij de hulpdiensten gealarmeerd. Deze zijn onmiddellijk een zoektocht begonnen. Ondertussen werd de drie toerskiërs aangeraden de app van de bergredding te installeren op hun smartphone.

Na een aantal minuten bleek de app geinstalleerd te zijn en werden de coordinaten automatisch aan de gealarmeerde diensten doorgegeven. De afstand tussen de veronderstelde en werkelijke locatie bleek 2,5 kilometer te zijn.

Sinds 2012 is de app zo’n 41000 maal gedownload. In meer dan 100 gevallen is de app gebruikt om de zoektochten makkelijker te maken. Alleen al in de laatste paar weken is de app drie maal gebruikt. Alle drie de zoektochten zijn met goed gevolg afgerond.

„We besparen ons een hoop werk en de vermiste personen worden vaak vele malen sneller gevonden dan voorheen,“ aldus Peter Veider, manager bij de Bergrettung Tirol.

Dat deze app geen wondermiddel is wil Peter Veider nog wel even aanhalen. Als men slecht bereik of lege batterijen heeft, is de app onbruikbaar.

Download voor iPhone: app
Download voor Android: app

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in