Nieuwsalert per mail ontvangen

Sneeuwlaag stabiel op gletsjers in Zuid-Tirol

De laatste jaren is het smeltende gletsjerijs een veelbesproken onderwerp in de media. Meestal in negatief opzicht, omdat gletsjers het zwaar hebben en steeds verder achter zouden gaan. Nu komt er toch positief nieuws vanuit Tirol, want onderzoekers en gletsjerexperts geven aan dat de conditie op de gletsjers in Zuid-Tirol stabiel zijn sinds het begin van de zomer. Na een lange verslechterde periode dus eindelijk weer een beetje goed nieuws waar in Oostenrijk met veel blijdschap naar gekeken wordt.

Qua sneeuwval was het geen geweldig jaar in de Alpen afgelopen winterseizoen. Toch hebben de gletsjers geprofiteerd van de weersomstandigheden. Zo heeft de vroegtijdige sneeuwval in oktober en de late sneeuwval in april voor een goede extra sneeuwlaag gezorgd waar de gletsjers nu van profiteren. Zo is er halverwege mei rond de drie meter sneeuw gemeten volgens hydroloog Roberto Dinale. Deze metingen zijn verricht op de Überstalferners in de Stubaier Alpen. 

WIST JE DAT: Gletsjers in Zwitserland ingepakt worden tijdens de zomermaanden? Bekijk hier hoe zij dit doen!

Toch moet er nog niet te hard gejuicht worden, want de zomer is pas net begonnen en de gletsjers kunnen het nog flink te verduren krijgen. Om de gletsjers volledig te laten herstellen is een ijstijd noodzakelijk waarbij een extreme winter weer voor een dikke nieuwe sneeuwlaag moet zorgen. Naar verwachting blijven de gletsjers in Tirol smelten, maar kan het minder snel gaan dan voorgaande jaren. Gletsjers hebben negatieve cijfers laten zien afgelopen jaren en naar verwachting blijft deze trend zich voortzetten.

Voor een overzicht van alle gletsjers in Oostenrijk waar geskied kan worden, zie de pagina die wij hierover geschreven hebben. Ook tijdens de zomermaanden kun je gewoon blijven skiën in Oostenrijk en hoef je geen afscheid te nemen van de lange latten.

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in