Nieuwsalert per mail ontvangen

Sneeuwkettingen of sneeuwsokken?

Montage sneeuwkettingenEen goede voorbereiding op de wintersport is het halve werk. De vakantie begint met de reis, die velen nog steeds met de auto afleggen. Onderweg kan het voorkomen dat je in zware sneeuwval terechtkomt. Wanneer de winterbanden niet genoeg grip meer bieden, zal er uitgeweken moeten worden naar andere mogelijkheden om toch de reis voort te zetten. 

Traditioneel kiezen mensen dan vaak voor sneeuwkettingen. De voordelen van sneeuwkettingen zijn dat ze sterk en slijtvast zijn. Daarnaast bieden ze zeer veel grip in zware sneeuwomstandigheden. De nadelen zijn echter ook bekend. Zo zijn ze zwaar en nemen veel ruimte in beslag. Daarnaast kost het zeker voor de wat minder geoefenden onder ons veel tijd en is het lastig om de kettingen te monteren. Als laatste is de kans op beschadiging van de lichtmetalen velgen groot. Belangrijk is dat de kettingen in ieder geval altijd op de aangedreven wielen gemonteerd worden. Bedenk dus goed of je auto voor of- achterwielaangedreven is bij de montage. Bij vierwielaangedreven auto’s adviseren wij om de kettingen op de voorwielen te monteren. Zeker bergaf bieden de kettingen dan de meeste grip, omdat de meeste remdruk naar de voorwielen gestuurd wordt.

Sinds een aantal jaar is er een alternatief voor sneeuwkettingen, de zogenoemde ‘sneeuwsokken’ voor de auto. Dit zijn feitelijk stoffen ‘sokken’ die de banden scheiden van de sneeuw. Ze zijn ontworpen voor moderne auto’s en verstoren de werking van veiligheidssystemen als ABS en ESP niet. Daarnaast is de kans op beschadiging van de lichtmetalen velgen een stuk kleiner. Ook zijn ze slechts in een handomdraai te monteren en zijn ze licht van gewicht en nemen weinig ruimte in beslag. Uiteraard zijn er ook nadelen. In zeer extreme omstandigheden bieden sokken minder grip dan kettingen en ze zijn minder slijtvast. Daarnaast zijn ze niet in ieder land geschikt bevonden als alternatief voor kettingen. Voor de incidentele wintersporter zijn de sneeuwsokken echter een uitstekend alternatief ten opzichte van de traditionele sneeuwkettingen.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in