© Skiinformatie.nl

Sneeuwgrens stijgt komende decennia: uitdaging voor lagergelegen skigebieden

Wintersport en de klimaatverandering, dat past niet goed samen. Een expertforum bestaande uit 14 klimaat- en sport onderzoeksinstituten uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben de huidige stand van zaken onderzocht. Waar moet rekening mee gehouden worden? En wat kan er gedaan worden? Er ligt in ieder geval een uitdaging voor lagergelegen skigebieden.

Wintersport en klimaatverandering

Veel eerder gedane uitspraken over wintersport en klimaatverandering kunnen nu, na meer onderzoek, met meer zekerheid gedaan worden. Het expertforum ‘Klima.Schnee.Sport’ heeft een nieuw rapport ‘Wintersport en klimaatverandering’ openbaar gemaakt. Dit is een nieuwe versie van het rapport uit 2019. Het doel van dit rapport is om te proberen wintersport op de lange termijn nog steeds mogelijk te maken. Zo wordt er nu bijvoorbeeld gezegd dat op basis van de huidige klimaatbeschermingsmaatregelen de temperatuur in het Alpengebied per jaar hoogstwaarschijnlijk tegen het einde van de eeuw nog eens met minimaal twee graden stijgt. En zoals je jezelf kunt voorstellen heeft dit enkele gevolgen voor de wintersportsector.

Waar moeten rekening mee gehouden worden?

Volgens klimaatexpert Marc Olefs kunnen er nog korte perioden zijn met veel sneeuw, maar op lange termijn zal de sneeuw en ook de maximale sneeuwhoogte afnemen. Dit geldt voornamelijk op lage hoogte en middelhoge hoogte, tot zo’n 1500 meter. De nieuwste klimaatscenario’s laten ook een toename van de winterneerslag zien in de Alpen. Veel sneeuwval in een korte periode gaat gebruikelijker worden volgens dit onderzoek. Over het hele winterseizoen zal de gemiddelde en maximale sneeuwhoeveelheid op alle hoogtes afnemen, door de hogere temperatuur. De onzekerheid of een wintersport het hele seizoen mogelijk is, wordt dus groter.

Dit kan er gedaan worden

Het expertforum heeft ook punten opgesteld die belangrijk zijn voor de hele wintersportindustrie. Zo moeten de skigebieden bijvoorbeeld bij elke beslissing gaan nadenken over de klimaatimpact die deze actie heeft. Ook moeten er meer duurzame innovaties geïmplementeerd worden. Op het gebied van sneeuwmanagement is er nog veel potentieel, bijvoorbeeld door het ontwikkelen, evalueren en toepassen van moderne methoden zoals geautomatiseerde monitoring en de inzet van kunstmatige intelligentie.

Ook de wintersporters kunnen iets doen, door bijvoorbeeld met het openbaar vervoer te reizen. Toerisme veroorzaakt ongeveer acht procent van de uitstoot van broeikasgassen, volgens Kirsten von Elverfeldt van het Instituut voor Geografie en Regionaal Onderzoek van de Universiteit van Klagenfurt in de ORF. De belangrijkste oorzaak hiervan is de auto.

Kortom: denk bijvoorbeeld eens na over een wintersport met de trein.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in