Nieuwsalert per mail ontvangen

Sneeuw op komst: 133 centimeter sneeuw binnen een paar dagen?

Ai ai ai. Ben je in de Alpen dit weekend, dan hoop ik dat je winterbanden onder je auto hebt zitten en je de sneeuwbril bij de hand hebt. Er komt namelijk een bak sneeuw naar beneden waar je bang van wordt als we de weerportalen mogen geloven. Alleen op maandag al wordt er 90 centimeter sneeuw verwacht op sommige plekken. Wat bizar!

Eerdere voorspelling

Dat er sneeuw aan zat te komen schreef Frank dinsdag al. Toen ging het nog over 35 centimeter sneeuw. Inmiddels zijn we een paar dagen verder en komen de sneeuwbuien dichterbij. Er valt nu niet maximaal 35 centimeter sneeuw, maar dat aantal ietsiepietsie opgeschroefd als we de weerzeggers mogen geloven. Ook zou de meeste sneeuw in Oostenrijk vallen en dat is nu niet meer het geval. Maar hoe zit het met de nieuwe voorspelling? En hoe geloofwaardig is die?

Huidige voorspelling

De huidige voorspelling is een stuk beter voor de sneeuwliefhebbers. Meer dan 130 centimeter sneeuw wordt verwacht in delen van de Alpen. De meeste sneeuw wordt verwacht in Zwitserland, in tegenstelling tot onze eerdere berichtgeving. Wat echter opvalt als we kijken naar de verschillende weerexperts is dat de verwachtingen ontzettend uiteenlopen. Eigenlijk iedereen is het ermee eens dat het gaat sneeuwen, maar de hoeveelheid verschilt nogal.

Wintersportweerman Hajo heeft het over ‘een beetje sneeuw’ in zijn post van vanochtend. Hij verwacht vanaf de 2.000 meter zo’n 20cm sneeuw, met een sneeuwgrens die kan zakken tot de 1.000 meter. Alpenweerman Johann meldde gisteren dat het weer in de nacht van zaterdag op zondag om gaat slaan en laat plaatjes zien een cumulatieve sneeuwverwachting van tussen de 50 en 70 centimeter. Over de sneeuwgrens is hij het redelijk eens, tussen de 1.000m en 1.500m. Kijken we echter naar WePowder, de poederspecialisten, dan zien we een hele andere voorspelling op hun nieuwe website. Daar hebben ze het over 133 centimeter in Belalp, Zwitserland. Alleen op maandag zou daar al bijna 90 centimeter naar beneden komen dwarrelen. In Oostenrijk zou in Kaprun het meeste vallen, zo’n 121 centimeter. Weerportal Bergfex is het weer eerder eens met Hajo.

Wat nu de waarheid is en wie het bij het juiste eind heeft? Wij weten het niet, helemaal omdat de voorspelling zo ontzettend veel uit elkaar liggen. Afwachten dus! Er zal in ieder geval iemand fout zitten. Maar, zodra de sneeuw valt zijn we erbij en houden we jullie op de hoogte.

 

Actuele situatie

Op dit moment is er nog helemaal niets van sneeuwval te merken. Het is volop herfst in de Alpen en overwegend zonnig. Hieronder dan ook een paar plaatjes vanuit Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Heerlijk weer voor een zonnige herfstvakantie toch? Wacht maar af, na het weekend ziet het er anders uit.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in