Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Smeltend gletsjerijs onthult Vikingartefacten in Noorwegen

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Door het smelten van het ijs op de gletsjers worden er al jaren nieuwe dingen ontdekt. In Noorwegen zijn nu oude artefacten gevonden op een looproute van de Vikingen. Een team van archeologen is momenteel in de regio aanwezig om de vondsten veilig te stellen. Via BBC News zijn er beelden van deze gebeurtenissen gedeeld.

Nieuwe vondsten in Noorwegen

De Vikingartefacten zijn gevonden op de Lendbreen gletsjer in Noorwegen. Het gletsjerijs is de afgelopen jaren teruggetrokken en hierdoor zijn de overblijfselen zichtbaar geworden. Elke augustus gaan archeologen op pad, als de sneeuw van de winter gesmolten is, om nieuwe dingen te ontdekken en veilig te stellen. Op deze plek zijn de afgelopen maanden items gevonden die meer dan 6000 jaar oud zijn. Deze vertellen een heel nieuw stuk van de geschiedenis van deze bergen. Deze gletsjer in Noorwegen was een belangrijke weg voor de Vikingen van het binnenland naar de kust. Nu zijn er weer duizenden artefacten ontdekt op deze Vinkingpas.

Werking van gletsjerijs

De items zijn nu, na duizenden jaren, nog intact door het gletsjerijs. Door de lage temperaturen kunnen de spullen niet afgebroken worden. Een gletsjer is eigenlijk een grote vriezer. Tijd is echter wel de grootste vijand voor de archeologen. Zodra het ijs de spullen onthult moeten deze zo snel mogelijk veiliggesteld worden. Het team brengt de items van de gletsjer naar een museum in Oslo. Hier wordt verder onderzoek gedaan naar de vondsten.

Smelten van de gletsjers

Het gletsjerijs neemt steeds meer af, onder andere door de klimaatverandering. Deze ijskappen in Noorwegen zijn volgens de archeologen ergens in de komende 20 tot 40 jaar verdwenen. De gletsjers bestaan al zo’n 7000 jaar.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in