Nieuwsalert per mail ontvangen

Skileraren richten vakbond op

Archieffoto van een skileraar in Obertauern (© Snowlife.nl)

In Beaver Creek, VS is een groep skileraren bezig met het oprichten van een vakbond en daar is hun werkgever niet blij mee. Wordt het niet ook tijd voor een vakbond voor skileraren in Europa?

Skileraren krijgen niet overal even goed betaald en van goede bescherming van hen als werknemers is niet altijd sprake. Daarom hebben skileraren uit het gebied in Colorado de koppen bij elkaar gestoken om eerlijke behandeling van skileraren door hun werkgevers te kunnen afdwingen.

De instructeurs worden bijgestaan door Al Kogler van de vakbond voor communicatiepersoneel. Hij vertelt: “De business waarin skileraren leven is inherent gevaarlijk. De leraren zetten hun leven bovendien voor enkele maanden ‘on hold’ om voor een veilige en geweldige gastervaring te zorgen. De lonen zijn niet hoog en doordat de prijzen van skilessen omhoog gaan, gaan de fooien naar beneden. Mensen denken dat leraren veel verdienen omdat de prijzen voor de lessen zo hoog zijn, maar dat is niet het geval. Leraren krijgen per uur betaald.”

Kogler wijst erop dat hij niet alleen maar strijd voor leraren die één seizoen lesgeven en daarna nooit meer terugkomen. “Sommige leraren zitten al 40 jaar in het vak. Voor hen is het een job waar ze van houden, maar ook een job die ze nodig hebben.” Een eerlijke vergoeding en passende overige arbeidsvoorwaarden zijn dan geen gekke eis.

Werkgever Vail Resorts zegt de nood van een vakbond niet in te zien en stelt dat ze al hun leraren met eerlijkheid en respect behandelen. Toch hebben ze na het aankondigen van de plannen voor de vakbond wel een mail gestuurd naar hun werknemers met daarin een beloofde loonsverhoging. Zouden ze dan toch nattigheid voelen?

Ook in Europese landen als Oostenrijk zijn de verhalen bekend over skileraren die voor (te) weinig geld hun bed uit komen en slapen in een kelder met nog tien anderen. Voor zover wij en onze partners weten bestaat er in Oostenrijk, waar de meeste Nederlandse skileraren heengaan, geen vakbond voor skileraren. Is dit iets om op te zetten?

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in