Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied Noord-Korea deze week gereed voor gebruik

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Als we de officials in Noord-Korea mogen geloven wordt deze week de laatste hand gelegd aan het Masik Pass skiresort. Hoewel het skiseizoen pas begint in december staat de opening van het gebied gepland voor aanstaande donderdag, 10 oktober. De opening gaat gepaard met de 68e verjaardag van de Koreaanse Arbeiderspartij. Kim Jong-un bracht vorige maand nog een bezoek aan het bouwproject, dat toen nog verre van af was. Het wordt waarschijnlijk een race tegen de klok om voor donderdag alles op te leveren. 

Het Masik Pass skigebied is Noord-Korea’s nieuwste megaproject, waarmee tien maanden aan keihard werk gepaard is gegaan. Met de bouw van een skigebied wil de regering laten zien dat het land cultureel net zo modern is als westerse landen. De pistes, hotels en rodelbanen openen formeel deze week, maar gezien de stand vorige maand is nog maar de vraag of dit reëel is. De hotels leken toen enkel te bestaan uit omhulsels, op de toegangswegen moest je de kuilen ontwijken en funderingen voor bijgebouwen werden nog steeds gegraven.

Ook als het gebied af is, blijft het de vraag wie er echt gaat skiën in Noord-Korea. Volgens schattingen van de Noord-Koreaanse skibond zijn er maar 5.500 skiënde Koreanen tegen een totale bevolking van 24 miljoen – 0,02 % is dat. De leider van het land behoort tot die groep doordat hij tijdens zijn studie in Zwitserland veel op de pistes te vinden was. Al langer wordt gezegd dat het skiresort een speeltuin wordt voor de Noord-Koreaanse elite en een bezienswaardigheid voor excentrieke toeristen. Kim Jong-un wil niets weten van deze benadering en laat weten dat het skigebied het bewijs van liefde is van een groot leider. Het skigebied zorgt namelijk voor veel werk in de regio.

De pistes in het gebied bestaan op dit moment nog uit lichtbruine aarde met rotsen, onkruid en af en toe een beetje gras en zoeken hun weg door de bomen om uiteindelijk bij de hotels onderaan de helling uit te komen. Bij het laatste bezoek aan het oord bevestigden journalisten dat de twee liften die er stonden nog niet werkten. Zij reden daarom omhoog met de auto. Onlangs werd nog een deal voor een skilift met Zwitserland afgeketst, omdat de Zwitserse regering niet mee wilde werken aan de discriminatie van arme Koreanen. Hoewel de Koreaanse leider het ‘jammer vond’ viel dit besluit niet te zwaar. “We kunnen nucleaire wapens en raketten maken, dus een skilift moet ons ook wel lukken. Dit jaar hebben we drie werkende skiliften in het resort”.

Of de beloften van Kim Jong-un uitkomen zullen we nog even moeten afwachten. Op dit moment staat de opening van het skigebied waarschijnlijk niet hoog op zijn prioriteitenlijst. Bovenaan staat het dreigen naar de VS omdat zij een groep schepen hebben verplaatst naar een Zuid-Koreaanse haven.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in