Nieuwsalert per mail ontvangen

Skien voor blinden dankzij microfoon en koptelefoon

Wetenschappers en skileraren uit het Noord-Duitse Kiel willen het blinden door middel van een nieuw onderzoeksproject beter mogelijk maken om te skiën. De eerste test van het project was succesvol, lieten de verantwoordelijken afgelopen dinsdag weten. Via een draadloze microfoon en koptelefoon werden slechtziende tot compleet blinde skiërs het skiën bijgebracht. 

De samenwerking tussen Skischule Kiel en de Christian-Albrechts-Universität heeft de naam ‘Snow & Eyes’ gekregen en de eerste test werd met Pasen uitgevoerd in het Noorse Hemsedal. De blinde leerlingen kregen elk een skileraar toegewezen, die hen via de microfoon en koptelefoon in de helm toespreken. “Elke bocht werd er bijvoorbeeld “Hop” gezegd,’ aldus de 18-jarige Ninja Spielberg. ‘Angst heb ik niet gehad, ook al kon ik de piste niet zien. Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in de skileraar, die je precies vertelt wat er gaat komen.’

De universiteit wil de bevindingen van het project in de opleiding voor skileraren laten inbouwen. De komende winter is er een vergelijkbare cursus voor blinde en slechtsziende wintersporters te verwachten, maar dan met meer deelnemers. De cursus kost de deelnemer 200 euro.

 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in