Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ski Arlberg: deels autovrij en klimaatneutraal skigebied

© Arlberg Marketing

Wintersportredacteur

Op 1 december 2023 begint het winterseizoen in Ski Arlberg. Tijd om deze gigantische skiregio in Oostenrijk eens onder de loep te nemen. In dit artikel vertellen we je onder andere meer over de duurzaamheid in het grootste skigebied van Oostenrijk. Van interessante feitjes tot alle statistieken van het skigebied, dit wil je allemaal weten.

Duurzaamheid in Ski Arlberg

Duurzaamheid speelt al jaren een belangrijke rol in Ski Arlberg. De prachtige natuur in de regio wil iedereen zo goed mogelijk beschermen. Dit zijn enkele maatregelen die zijn genomen om het hele skigebied duurzamer te maken.

Sneeuw zonder chemicaliën

De sneeuw die in heel Tirol wordt gemaakt met sneeuwkanonnen is 100% vrij van chemicaliën en dus alleen gemaakt van water. Als de sneeuw in het voorjaar smelt, komt dit water weer in rivieren en dus terug in de natuur. Hetzelfde water wordt de volgende winter opnieuw gebruikt voor de sneeuwkanonnen. Het is een constante duurzame cyclus.

Lech Zürs – het autovrije Oberlech

Oberlech is al sinds 1997 volledig autovrij. Wintersporters kunnen met een gondel van Lech naar Oberlech in de winter. De auto kun je tijdens je wintersport in Oberlech achterlaten in het dal. Van december tot april is het hele gebied vrij van uitlaatgassen en autoverkeer. De bevoorrading van hotels en restaurants wordt gedaan met elektrische auto’s via een tunnel. Daarnaast is Lech sinds 2019 al klimaatneutraal en in Zürs wordt sinds de lente van 2020 alleen nog maar hernieuwbare energie gebruikt.

Meer informatie ›

Duurzaamheid in St. Anton am Arlberg

In St. Anton am Arlberg is er onder andere een biomassaverwarmingsinstallatie met houtsnippers en een zonnesysteem dat wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Ook hebben de bergrestaurants in St. Anton am Arlberg allemaal het Oostenrijkse milieukeurmerk ontvangen. Er is sprake van strikte afvalscheiding in dit dorp. Zo wordt bijvoorbeeld oud bakvet opgevangen, later wordt hiervan biodiesel voor voertuigen gemaakt.

Meer informatie ›

Met de trein naar Ski Arlberg

Ski Arlberg is ook duurzaam te bereiken, namelijk met de trein. St. Anton heeft een treinstation waar verschillende (internationale) treinen stoppen. Dagelijks rijden er bijvoorbeeld zeven directe treinen van Zürich en Wenen naar St. Anton. Vanaf het treinstation rijden er weer bussen waarmee je naar de verschillende dorpen binnen Ski Arlberg kunt reizen. In dit skigebied heb je geen auto nodig!

Wintersport in Ski Arlberg

Ski Arlberg is met meer dan 300 aaneengesloten kilometers aan piste het grootste skigebied van Oostenrijk. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan 200 kilometer aan off-piste hellingen om vanaf te dalen. Dit skigebied is werkelijk gigantisch! Ski Arlberg bestaat uit vijf dorpen: St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech en Zürs. Dit skigebied ligt deels in Tirol en in Vorarlberg. De liften zijn modern, je kunt hier culinair genieten in verschillende sterrenrestaurants en elk dorp heeft zijn eigen charme. Het skigebied is zo uitgebreid dat wintersporters van alle niveaus hier terecht kunnen. Een wintersport van één week is bijna te kort om alle hoeken van Ski Arlberg te ontdekken.

  • Pistekilometers: meer dan 300 km
  • Off-piste kilometers: meer dan 200 km
  • Kilometers loipes: 70 km
  • Kilometers aan winterwandelpaden: 110 km
  • Skiliften: 85
  • Skischolen: 13
  • Hoogste berg: Valluga (2811 meter)

Meer over Ski Arlberg

Ontdek ook alle pistetips, de berghutten waar je wilt eten tijdens je wintersport en nog veel meer op de website van Ski Arlberg.

➡️  Kijk op de officiële website van het skigebied

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Österreich Werbung en Ski Arlberg.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in