Nieuwsalert per mail ontvangen

Seizoen 2015/2016 in cijfers: goede en slechte resultaten

De sneeuw bleef in veel skigebieden uit in het begin van het seizoen en dat is natuurlijk niet goed voor de financiën. Voor skigebied Lammeralm was het afgelopen seizoen zelfs zo slecht dat ze de deuren voorgoed moesten sluiten. Maar hoe is het de rest van de gebieden vergaan? De ‘Schweizer Seilbahnen’ maakten onlangs hun cijfers bekend, net zoals enkele skigebieden in Oostenrijk.

Zwitserland
Laten we eens kijken naar wat de cijfers van de Schweizer Seilbahnen zeggen. Hieronder als eerste een overzicht van het aantal mensen dat in een skilift gestapt is over heel Zwitserland.

ersteintritte

Het mag duidelijk zijn dat de minnetjes voor de cijfers geen goed teken zijn. In vergelijking met vorige winter – die ook al slecht was – hebben de Zwitserse skigebieden 4,9 procent minder gasten omhoog gebracht. Als je deze winter vergelijkt met het vierjarig gemiddelde is dat zelfs 10,1 procent minder. In de regio Tessin heeft de slechte winter helemaal roet in het eten gegooid. Sommige skigebieden konden zelfs pas voor het eerst in februari openen.

umsatz

De daling in aantal personen is ook terug te zien in de omzet door het personentransport. Die is zelfs nog harder gedaald dan het aantal personen. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de prijsverlagingen die Zwitserse skigebieden hebben doorgevoerd om het skiën in Zwitserland toch nog enigszins aantrekkelijk te houden voor niet-Zwitsers.

Oostenrijk
De eerste cijfers uit Oostenrijkse skigebieden zien er verbazingwekkend genoeg een stuk beter uit. Ook de vertegenwoordigers van het Ötztal en Kitzbühel geven aan te maken te hebben gehad met een slechte start van de winter, maar zeggen zelfs ondanks de valse start een record winter te hebben gedraaid.

In Kitzbühel zijn er dit jaar 167.106 mensen gearriveerd en die mensen hebben 651.684 nachten geslapen in het skigebied. Dat is een plus van respectievelijk 4,54 en 4,02% in vergelijking met vorig jaar, dat voor hen ook al een recordwinter was. Wij Nederlanders hebben daar ons steentje aan bijgedragen, want er kwamen 32% meer Nederlanders naar het dorp dan vorig jaar en die zorgden voor 25,9 procent meer overnachtingen dan de Nederlanders in het jaar daarvoor. Wordt Kitzbühel het nieuwe Gerlos ??

Ook in het Ötztal zijn de cijfers positief. Vorig jaar boekten zij nog een plus van 5,3 procent en ook dit jaar werd er geplust. Veel plus was het echter niet, maar een 0,7 procent stijging is een topprestatie als je bedenkt dat de winter zo slecht is begonnen. Het gebied heeft nu al zes jaar op rij recordjaren. Dit jaar is het skigebied Obergurgl-Hochgurgl degene aan wie het Ötztal de stijging te danken heeft. Zij berichtten over een plus van 2,2 procent, terwijl Sölden ‘slechts’ gelijk bleef.

Ook het Tiroler Toerismeverband laat weten een goed winterseizoen te hebben gedraaid met een record aan toeristen. Met 5,8 miljoen vakantiegangsters is er in vergelijking met vorige winter een groei gerealiseerd van 4,5 procent. Uit onderzoek is gebleken dat er vooral veel Duitsers naar Oostenrijk zijn gekomen, namelijk een stijging van 3,2 procent. De Nederlanders hadden met een stijging van 4,9 procent ook een belangrijk aandeel in het goede seizoen.

Afwachten
Hoe het de andere Oostenrijkse skigebieden en skigebieden in andere landen is vergaan moeten we nog even afwachten. Wij kunnen ons niet voorstellen dat Zwitserland zo’n slecht jaar draait en de andere landen plussen met zo’n slechte winter.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in