Off Piste 2018-2019: Aflevering 5

TERUG

In de vijfde aflevering van Off Piste bezoeken Annika en Koert-Jan het skigebied van de Achensee. Annika gaat in deze aflevering de Bärenkopf beklimmen met toerski’s om deze vervolgens weer af te dalen. Daarnaast krijgt ze wat beginlesjes in snowboarden. Koert-Jan gaat een andere sport dan skiën uitproberen, namelijk curling. Ook bezoekt hij het steenolie museum, hier neemt hij een bad waar een speciale olie in verwerkt is. 

Annika gaat samen met Jeroen Smallengange een skitoer maken. Een activiteit die echt voor diehards is. Je beklimt namelijk de berg op speciale ski’s, waar speciale vellen onder zijn geplakt. Deze vellen zijn voorzien van kleine haartjes die voorkomen dat je naar achteren glijdt, maar waarmee je wel naar voren kunt glijden. Na het beklimmen van de berg komt het leukere gedeelte van het toerskiën, namelijk naar beneden skiën in verse poedersneeuw. Eenmaal beneden aangekomen ruilt Annika de toerski’s om voor een snowboard. Dit is wel even wennen voor haar, want het is al meer dan 10 jaar geleden dat ze voor het laatst op een snowboard stond. Ze krijgt les van Fabian, een snowboardleraar in het gebied. Ze beginnen op de oefenweide, maar al snel gaan ze samen het hele skigebied verkennen.

Koert-Jan wordt op pad gestuurd met een bezem, hij gaat namelijk curlen. Bij curling draag je twee verschillende schoenen, een met een gladde zool en een met een stroeve zool waarmee je je afzet. Hij krijgt les van Karina, die zo’n 14 jaar voor het nationale team heeft gespeeld. Nadat hij de basis heeft geleerd wordt Koert-Jan meteen in het diepe gegooid. Hij gaat namelijk een wedstrijd spelen tegen een team dat Karina normaal gesproken les geeft. Kan Koert-Jan dit na een enkele les winnen? Na dit wedstrijdje brengt Koert-Jan een bezoek aan het steenolie museum, waar hij uitleg krijgt over een steen die olie afstoot nadat hij verbrand is. Deze olie is goed voor je huid en spieren. Wanneer je een warm bad mengt met deze olie komt je hele lichaam tot rust. Al vanaf €31,- kun je zo’n bad nemen, een bezoekje aan het museum kost €8,50.

De Achensee is een niet al te druk skigebied dat een prachtig uitzicht heeft over het gelijknamige meer. In totaal heeft het gebied zo’n 50 km aan skipistes en is niet heel druk bezocht. Zelfs in het hoogseizoen zijn rustzoekers en families met kinderen hier prima op hun plaats.

Koert-Jan en Annika verblijven deze aflevering in Residenz Drachenstein in Niederau, wat op een half uurtje afstand van de Achensee ligt. Residenz Drachenstein bestaat uit 24 appartementen, variërend van studio’s van 30 m2 voor twee personen tot appartementen van wel 150 m2 voor acht personen. Daar bovenop bevinden zich ook nog eens 4 exclusieve, zeer luxe en ruime Penthouses met een fabelachtig wijds uitzicht. ’s Avonds gaan ze uit eten bij Glennie’s een restaurant dat vernoemd is naar de zoon van Paul de Römph. Hier wordt een combinatie tussen de Nederlandse en Tiroolse keuken geserveerd.

Tips van de week

Tijdens het skiën verlies je veel vocht, zowel door de inspanning als door de hoogte. Zorg dat je gezond eet en voldoende drinkt, maar probeer de alcoholische drankjes pas in de après-skibar te nemen. Paul de Römph raadt aan om voordat je op wintersport gaat je auto winterklaar te maken. Zorg dat je winterbanden aan de gestelde eisen voldoen en neem altijd sneeuwkettingen mee. Daarnaast zijn er verschillende dingen die je verplicht mee moet nemen in de auto, denk hierbij aan een brandblusser, veiligheidshesjes en een ehbo-set. Check voordat je vertrekt welke spullen verplicht zijn in het land van je bestemming, maar ook in de landen waar je doorheen reist.

Wietze Snaak van Jos Beeres Wijnkoperij heeft deze week een witte wijn gekozen uit Spanje. De Castelo de Medina Rueda Verdejo is een frisse, toegankelijke wijn met een intense geur- en smaakexpressie.

Prijsvraag

In elke aflevering wordt een vraag gesteld waarmee je een skivakantie kunt winnen. Deze prijs wordt door Chalet.nl ter beschikking gesteld. Het antwoord kun je op de website van Off Piste invullen. De vraag van deze aflevering luidt:

‘Hoe heet de bergtop boven de Achensee die Annika en Jeroen vandaag beklommen?’

DOE MEE

Kleding

De jas die Annika in deze aflevering draagt is voorzien van O’neill Hyperdry, een duurzame waterafstotende laag. De O’Neill Firewall Magma voering houdt je 25% langer warm. De jas is goed geschikt om actief in te skiën, je hebt namelijk alle bewegingsvrijheid door het stretchmateriaal dat in de stof is verwerkt.

Volgende aflevering

De volgende aflevering wordt aanstaande zondag 11 november om 16.30 uitgezonden op RTL 4. Heb je nu deze aflevering gemist? Geen zorgen, op zaterdag 10 november wordt hij herhaald om 12.30. Elke aflevering is ook terug te kijken via RTL XL gemist.