Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Reddingsactie op Großglockner kost trio ruim € 16.000,-

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Van vrijdag op zaterdag vond er een lange, complexe reddingsactie plaats op de Großglockner. Het bergreddingsteam van Kals kwam in actie om drie Tsjechische bergbeklimmers te redden. Het trio kwam op 3500 meter hoogte niet verder door het slechte weer met sneeuwval en harde windstoten. Nu is bekend dat er een flink prijskaartje hangt aan deze reddingsactie.

Reddingsactie op de Großglockner

De reddingsactie in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft zo’n 15 uur geduurd. De bergbeklimmers waren ervaren en goed uitgerust, maar hadden de situatie verkeerd ingeschat. Ondanks het slechte weer begon het drietal vrijdag aan de beklimming van de Großglockner in Kals. Ze klommen al vroeg in de ochtend vanaf het Lucknerhaus richting de Ködnitzkees. De weersomstandigheden werden onderweg steeds slechter. Het begon te sneeuwen en de windstoten werden steeds heftiger. Rond 22.40 uur maakten de mannen een noodoproep omdat het niet meer mogelijk was om af te dalen. Een redding per helikopter was door de heftige weersomstandigheden niet mogelijk. Dus beklommen 12 leden van de bergredding Kals samen met een berggids van de politie met toerski’s de berg rond 00.30 uur. Ze slaagden erin om onder de meest ongunstige omstandigheden tot 3500 meter te klimmen en de mannen te helpen. De Tsjechen bleven ongedeerd, maar vertoonden wel onderkoelingsverschijnselen.

Prijskaartje van € 16.000,-

De operatie van zo’n 15 uur was buitengewoon complex. In totaal kwamen er 20 bergredders en drie politieagenten van de Alpenpolitie in actie. Volgens de oud-manager van de bergredding van Kals zal er zo’n € 16.000,- in rekening gebracht worden voor deze operatie, zo valt te lezen in de Tiroler Tageszeitung. Bij ORF wordt er zelfs een bedrag van boven de € 20.000,- genoemd. De Tsjechen hebben waarschijnlijk mazzel, omdat ze lid zijn van Alpenverein dekt de verzekering de kosten van de reddingsactie. Maar daarover moet de rechtbank nog beslissen. Er hangen enkele voorwaarden vast aan deze verzekeringsdekking.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in