Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Recept: zo maak je traditionele Franse uiensoep

Wintersportredacteur

Ga jij deze winter richting de Franse Alpen en kun je niet wachten tot het zover is? Kom alvast in de wintersportsfeer en haal je kookkunsten naar voren. Kook dit weekend een traditionele Franse uiensoep thuis. Lees hier hoe je dit kenmerkende gerecht uit de Franse skigebieden kunt maken.

Frankrijk is het land van de heerlijke kazen en wijnen. Ga je hierheen op wintersportvakantie, dan krijg je het culinaire genot erbij.

Wat heb ik ervoor nodig?

De onderstaande ingrediënten zijn nodig voor het maken van de traditionele uiensoep voor 4 personen.

  • 30 gram boter
  • 1 theelepel tijm
  • 1 laurierblad
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 liter runder- of kippenbouillon
  • 500 gram uien
  • 150 milliliter droge witte wijn
  • 1 1/2 teen knoflook
  • Een beetje peper en zout
  • 4 dikke sneden stokbrood
  • 60 gram Gruyèrekaas

Hoe maak ik traditionele Franse uiensoep?

Snijd de 500 gram uien in halve ringen. Verhit vervolgens de boter in een pan en voeg de uien eraan toe. Laat ze vervolgens ca. 30 tot 40 minuten pruttelen. Voeg de knoflook en bloem toe wanneer de uien goudbruin zijn. Blijf een paar minuten roeren en schenk vervolgens de hete bouillon er geleidelijk bij. Voeg de witte wijn eraan toe en breng het aan de kook. Doe de tijm, het laurierblad een beetje zout en een snufje peper erbij. Verwarm tussendoor de oven voor op 200°C. Dit is voor het stokbrood. Laat de soep 20 minuten op middelhoog vuur sudderen en roer af en toe erdoorheen.

Beleg de sneden stokbrood met Gruyère kaas. Zet ze in de oven totdat de kaas gesmolten is. Leg het broodje in de uiensoep om het gerecht af te maken.

Gruyère kaas

Gruyère kaas komt oorspronkelijk uit Zwitserland en is benoemd naar een Zwitserse stad. De kaas wordt regelmatig gebruikt voor op brood, op tosti’s of voor het gratineren van uiensoep. De Franse en Zwitserse keuken hebben veel met elkaar gemeen. Gruyère lijkt dan ook sterk op de Franse kazen Comté en Beaufort. Deze drie bevatten een zoete, maar ook zoute smaak. Om de uiensoep helemaal in het teken van de Franse keuken te houden, kun je er dus ook voor kiezen om deze kazen te gebruiken.

Ook lekker: Croûte au Fromage

De traditionele Croûte au Fromage komt veel voor op de Zwitserse en Franse menukaarten. Wil jij jezelf en anderen er thuis mee verwennen? Lees in het onderstaande bericht hoe je het gerecht zelf kunt maken.

Recept: zo maak je de traditionele Croûte au Fromage

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in