Recept: Moosbeernocken

Wij hebben in Nederland boffers met krenten en appel, Amerika heeft blueberry pancakes en Oostenrijk heeft Moosbeernocken. Drie landen met drie vergelijkbare gerechten, maar toch allemaal verschillend. Oostenrijk heeft veel zoete recepten en daarin is naast de Apfelstrudel, de Moosbeernocken toch wel een van onze favorieten. Maar hoe maak je ze eigenlijk? Lees snel verder voor het recept Moosbeernocken.

Het maken van pannenkoeken of een soortgelijke variant is een gemakkelijke en snelle klus. Heb jij niet zo’n zin om vanavond uren in de keuken te staan, ben je op zoek naar een simpel dessert, of wil je iemand verrassen met een lekkere lunch of misschien zelfs ontbijt? Dan is dit recept: Moosbeernocken ideaal. Traditioneel worden de Moosbeernocken met cranberry’s gemaakt. Vind je dat nou niet lekker, of zijn ze nog niet te verkrijgen? Dan kun je de cranberry’s gemakkelijk vervangen voor blauwe bessen (mag ook diepvries).

Recept Moosbeernocken – Wat heb ik er voor nodig?

Dit recept is geschikt voor 4 personen.

 • 3 eieren
 • 180 gram bloem
 • 50 milliliter melk
 • 250 gram cranberries of blauwe bessen
 • 1 snuf zout
 • Poedersuiker
 • Vanille ijs (optioneel)
 • Boter om in te bakken

Verder heb je nodig: Een anti-aanbakpan, een handmixer of garde en twee mengkommen

Recept Moosbeernocken – Hoe maak ik het?

 1. Splits de eieren en verdeel over twee kommen. Let op dat er geen eigeel bij het eiwit komt, want anders kun je het eiwit niet stijf kloppen.
 2. Klop in de ene kom het eiwit tot stijve pieken, of net zo lang dat je de kom boven je hoofd kunt houden, zonder dat er iets uit valt. Klop in de andere kom het eigeel met het zout en de melk tot een gladde massa. Meng dan langzaam de bloem erdoor.
 3. Spatel eerst een klein beetje van het eiwit door het eigeelmengsel. Meng vervolgens de rest er door met een spatel of pollepel. Let op: het is echt belangrijk dat je dit met een pollepel of spatel doet, want anders worden de Moosbeernocken niet luchtig genoeg. Roer tenslotte de cranberry’s of blauwe bessen erdoor.
 4. Verhit een klontje boter in de pan en doe er een eetlepel van het beslag in, dat je een beetje plat drukt. Afhankelijk van de pan die je gebruikt, kun je er 3 à 4 tegelijk bakken.
 5. Serveer warm met een bol ijs en poedersuiker.

Mahlzeit! 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in