Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Prijsstijgingen in de horeca: binnenkort geen Wiener Schnitzel meer op de kaart?

Schnitzel met patat in Oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De extreme prijsstijgingen zijn overal te voelen, ook in de Oostenrijkse horeca. In Karinthië wordt er door de restauranthouders vooruitgedacht. Wat kunnen mogelijke oplossingen zijn voor de prijsstijgingen in de horeca? Er wordt onder andere nagedacht over vroegere sluitingstijden, meer vrije dagen en het beperken van het aanbod op de menukaarten. De eigenaren zijn inventief, maar kan deze ontwikkeling ook het einde betekenen van gefrituurd eten op de kaart, omdat dit te weinig oplevert?

Prijsstijgingen in de horeca

Woordvoerder van de branche, Stefan Sternad, vertelt aan de ORF dat het de norm in de horeca wordt om te bezuinigen. Er is geen andere mogelijkheid om de prijsstijgingen in de horeca op te vangen. Er zijn allerlei mogelijke oplossingen bedacht door de Karinthische horeca. Volgens Sternad zou het zomaar kunnen dat gefrituurd eten van de menukaart verdwijnt. De reden hiervoor is dat dit te weinig oplevert. Met een prijsstijging van 300% heeft het namelijk ook geen zin om de prijzen door te berekenen aan de klant.

Volgens hem moeten de oude en traditionele gerechten weer terug op de kaart komen. Dit zou een mogelijkheid kunnen zijn om de enorme prijsstijgingen tegen te gaan.

Andere mogelijke oplossingen

Daarnaast is er een andere belangrijke mogelijke oplossing voor de prijsstijgingen in de horeca: het energieverbruik verminderen. Zo zal de thermostaat in de horeca twee graden lager gedraaid kunnen worden. Dit scheelt onwijs in de kosten.

Verder is er nagedacht over vroegere sluitingstijden, meer vrije dagen voor de restauranthouders, het sluiten van grotere eetzalen en het beperken van het aanbod in de horeca. Daarnaast denkt men na over het installeren van eigen energiesystemen zoals zonnepanelen.

Prijsstijgingen voor de liftmaatschappijen

Ook de liftmaatschappijen zijn druk bezig met de veranderingen voor het komende seizoen. Zo zullen bijvoorbeeld de skipassen stijgen in prijs. Verschillende wintersportgebieden hebben zich hierover al uitgelaten voor het aankomende winterseizoen! Daarnaast hebben de liftmaatschappijen het al over mogelijke oplossingen voor de energiecrisis. Zoals kortere lifttijden, het opwekken van eigen stroom en het schrappen van nachtskiën.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in