Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Plannen voor verbinding tussen Hochzillertal en Spieljoch teruggetrokken

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Al jaren liggen er plannen om Hochzillertal en Spieljoch met elkaar te verbinden. Dit om meer wintersporters naar Spieljoch te trekken. De plannen waren ingediend bij de Tiroler milieudienst voor een milieueffectrapportage, maar die aanvraag is nu ingetrokken. Heinz Schultz, een van de grootste liftondernemers in Oostenrijk, heeft laten weten dat de plannen nu worden geëvalueerd en zo nodig gewijzigd.

Project Top of the Alps

In 2016 werde de eerste plannen voor een verbinding tussen Hochzillertal en Spieljoch bekendgemaakt. Veel vakantiegangers die in Fügen verblijven, gaan skiën in de nabijgelegen skigebieden in plaats van op de huisberg, de Spieljoch. Door de verbinding zou skigebied Spieljoch makkelijker en sneller te bereiken zijn en kon het toerisme zich dus beter verspreiden. Project Top of the Alps omvat twee nieuwe gondels die Hochzillertal met Spieljoch verbinden, twee nieuwe pistes met sneeuwkanonnen, toegangswegen en een lawinedam. Hiervoor moest een stuk natuur van 16 hectare dat tot nu toe nog onaangetast was, toch bebouwd worden. Dat leverde kritische geluiden op.

Aanvraag milieueffectrapportage ingetrokken

De partijen die betrokken zijn bij de bouw van de nieuwe verbindingsliften hebben laten weten dat ze het project opnieuw gaan evalueren. Van verschillende kanten kwamen kritische opmerkingen over de verbinding, vanwege de impact op de natuur. De rijks-milieuofficier eiste dan ook een milieueffectrapportage (MER). Omdat het om zo’n groot project gaat, zou de aantasting van het landschap veel groter zijn dan bij andere lift- of piste-uitbreidingen, aldus Walter Tschon, staatsmilieu-advocaat. Ook Schultz en zijn medewerkers zien dit in en hebben de aanvraag voor een MER ingetrokken. Zij gaan opnieuw om de tafel zitten om de plannen te bekijken en zullen indien nodig deze aanpassen. Dan kunnen ze later eventueel in gewijzigde vorm opnieuw een aanvraag doen voor een MER.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in